Actualitate

Calin Popescu Tariceanu: Romanii nu sunt recunoscuti ca membri UE cu drepturi depline

Publicat: 01 apr. 2019
1

Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, a declarat astazi ca se contureaza din ce in ce mai mult printre cetatenii romani sentimentul de a nu fi recunoscuti ca membri UE cu drepturi depline si ca trebuie remarcat „ca acest gust amar nu a generat un val populist”.

Calin Popescu Tariceanu despre Klaus Iohannis: A stat prin munti mai mult decat partizanii anticomunisti
„Toate sondajele arata ca peste doua treimi dintre romani sunt increzatori in viitorul Uniunii Europene. Acest procent este semnificativ mai mare decat media europeana. Romanii cred intr-adevar ca cele patru libertati fundamentale, piata interna, politica de coeziune, politica agricola comuna si extinderea Uniunii Europene reprezinta procese ce le-au influentat in bine viata lor de zi cu zi. Este foarte dificil pentru noi, membri ai Parlamentului Romaniei, sa explicam alegatorilor nostri de ce nu se pot misca liber inca in zona Schengen, chiar daca guvernul roman a indeplinit de mult toate cerintele impuse. Un sentiment de a nu fi recunoscuti ca membri cu drepturi depline se contureaza din ce in ce mai mult printre cetatenii romani. Ar trebui remarcat cu un ton apreciativ la adresa societatii din Romania ca acest gust amar nu a generat un val populist. Cu toate acestea, institutiile europene sunt percepute acum ca niste centre bune din punct de vedere economic, dar slabe din punct de vedere politic”, a afirmat Calin Popescu Tariceanu, la Conferinta Interparlamentara privind Viitorul Uniunii Europene, care a avut loc in Parlament.

Presedintele Senatului a mai sustinut elitele europene au fost inlocuite de birocrati, bancheri si de ”experti nealesi”. „Intr-adevar, elitele europene au abandonat ceea ce am fost obisnuiti sa apreciem, in cadrul national, drept politica si au inlocuit-o cu suprematia birocratilor, a bancherilor si a altor feluri de experti nealesi. Pana acum au avut succes. Alegerile din mai vor reprezenta un test pentru Parlamentul European, un test prin care se va demonstra daca acestia vor avea in continuare succes. Uniunea Europeana spera sa fie neperturbata de aceste alegeri, dupa cum se asteapta ca functionarea Parlamentului European sa se bazeze in continuare pe compromisurile deja facute intre grupurile politice dominante. Este evident ca Uniunea Europeana nu a dezvoltat niciodata componenta importanta a democratiei pe care o stim cu totii drept opozitie. Asa ca, ne lipseste inca abilitatea de a organiza opozitia in politica europeana. Acest esec va conduce eventual atat la abandonarea completa a conceptului de opozitie, cat si la mobilizarea unei opozitii populiste impotriva Europei din afara institutiilor sale”, a mentionat Tariceanu.

El a adaugat ca deficitul democratiei e reprezentat la nivel european de lipsa de reprezentare la nivelul Parlamentului European. „Principala trasatura a deficitului democratic vizeaza o lipsa de reprezentare chiar la nivelul Parlamentului European. Partidele politice europene ca atare nu concureaza pentru voturile unui electorat european bazandu-se pe subiecte europene. Mai degraba, lupta de la alegerile europene se poarta intre partide politice nationale si se discuta preponderent subiecte domestice, optiunile alegatorilor bazandu-se pe parerile acestora despre subiectele nationale si despre perceptia acestora asupra pozitiilor partidelor nationale raportate la astfel de subiecte. De asemenea, alegatorii folosesc aceste alegeri pentru a evalua guvernul national. Astfel privite, alegerile europene esueaza ca instrument al democratiei la nivel european pentru ca nu reusesc sa reflecte vointa demos-ului european cu privire la subiecte europene. Cetatenii prind voce la nivelul Uniunii prin reprezentarea directa in Parlamentul European dar nu le este asigurata nici o modalitate de a mandata sau de a trage la raspundere institutiile cheie ale guvernului Uniunii. Institutia care-i reprezinta, Parlamentul European, nu are control direct asupra actiunilor institutiilor care guverneaza, in primul rand asupra Comisiei. Aceasta separatie dintre reprezentare, pe de-o parte si guvern, pe de alta este unica si neobisnuita”, a mai sustinut Tariceanu.

Comentarii
 • Taricene, vrei sa ne abati atentia de la problemele reale si arzatoare ale societatii noastre.
  Problema este alta decat ceea ce ne arati tu, maniPULAtor ce esti, noi romanii care muncim nu suntem reprezentati in Parlamentul Romaniei, cei care s-au cocotat acolo sunt niste hoti mitomani, incapabili sa administreze aceasta tara.

 • Presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, cu 5 soţii şi 3 partide, a fost cel care a introdus taxa de prima inmatriculare, ilegala dar impusa pentru a-si proteja firma care vindea masini. In 2008 cand a fost promulgata Tariceanu spunea ca „taxa auto vizeaza citeva lucruri esentiale care tin de viata romanilor: protectia mediului, siguranta rutiera, stimularea investitiilor” … v-ati simtit protejat datorita lui Calin Popescu Tariceanu ?

  In timpul Guvernarii PSD-ALDE, datoria statului a crescut cu 9.4 mld euro în mai putin de 3 ani.

 • Regimul Basescu-Boc a crescut datoria publica externa a Romaniei de la 16,3% (cat era la sfarsitul mandatului lui Tariceanu) la 40%. Guvernul Boc a imprumutat 20 de miliarde si nici un cent nu a intrat in economia reala.

  Din 2016, ponderea datoriei publice scade. In 2016, era 37,6%, in martie 2018 era de 34,6%.

 • Începând de azi, 3,6 milioane de copii din România au alocațiile mărite! Pentru cei cu vârsta până la 2 ani sau cei cu dizabilități alocația va crește de la 200 lei/lună la 300 lei/lună, iar pentru ceilalți copii de la 84 lei/lună, la 150 lei/lună. Pentru acest an, Guvernul va aloca în total 1,3 miliarde euro pentru plata alocațiilor.

  Această majorare a fost posibilă datorită parlamentarilor PSD care au inițiat și au susținut amendamentul de majorare a alocațiilor și de modificare a legii plafoanelor bugetare. În contrast, demersul demagogic al PNL propunea ca pentru majorarea alocațiilor să fie luați bani de la fondul de pensii, ceea ce era ilegal și neconstituțional.

  Copiii ar fi primit aceste majorări încă de luna trecută dacă Iohannis nu ar fi fost primul președinte din istoria României care a blocat bugetul propriei țări.

 • Ochiosule dar de ce nu ai făcut nimic ?lingi c..u de la începutul (democrației) rușine să îți fie ! ca și psd românii merită m-ai mult de ce nu au făcut ? sînteți niște nebuni care vă gîndiți doar la voi .RUȘINE !!!

Adauga un comentariu