National

Calin Popescu-Tariceanu, scrisoare deschisa catre PNL: Convingeti-l pe Iohannis sa-l revoce pe Lazar

Publicat: 14 apr. 2019
1

Presedintele ALDE Romania si al Senatului, Calin Popescu Tariceanu, face apel la liberali, intr-o scrisoare deschisa transmisa duminica, sa il convinga pe presedintele Klaus Iohannis sa semneze revocarea din functie a procurorului general Augustin Lazar.

“Fac un apel la voi, dragi prieteni liberali, sa sustineti solicitarea noastra de demitere a lui Augustin Lazar, unul dintre multii calai ai parintilor si bunicilor nostri, omul care si-a cladit o cariera de succes pe lacrimile si suferintele celor care au cutezat sa infrunte regimul de trista amintire. Va cer sa-l convingeti pe domnul Iohannis, liderul vostru vremelnic, sa dea dovada de respect fata de cei care au fondat Partidul National Liberal, sa dea dovada de respect pentru cei care au murit in temnitele comuniste si sa semneze revocarea lui Augustin Lazar din functia de procuror general al Romaniei. Fiti alaturi de noi macar acum, pentru ca istoria nu ne va ierta pe niciunul, daca vom esua in demersul nostru”, afirma Tariceanu, in documentul mentionat.

El arata ca dupa marturiile disidentului anticomunist Iulius Filip, inchis multi ani la Aiud, cu privire la activitatea procurorului Augustin Lazar din acei ani, au mai aparut marturii si despre Marin Iancu, Ioan Muntean si alte zeci de detinuti de la Aiud carora actualul procuror general le-a refuzat atunci dreptul la libertate.

“Vedem, de cateva zile, marturiile lui Iulius Filip, disident anticomunist inchis multi ani in temnita de la Aiud. Apoi au aparut alti si alti detinuti politici a caror viata a fost un iad din cauza unei cozi de topor a Securitatii. Acea coada de topor are un nume. Se numeste Augustin Lazar. Este actualul procuror general al Romaniei. Chiar daca Iulius Filip ar fi fost singurul care a suferit in inchisoarea de la Aiud din cauza procurorului Lazar, acesta din urma ar fi trebuit sa fie de mult plecat. Dar au mai fost Marin Iancu, Ioan Muntean si alte zeci de detinuti de la temnita din Aiud, carora procurorul comunist Lazar, seful comisiei pentru eliberari conditionate, le-a refuzat dreptul la libertate. Le-a furat din viata lor multi ani! A lipsit copiii de tatii lor multi ani! Toate, in numele unui regim autoritar, caruia procurorul Lazar i-a jurat credinta vesnica”, argumenteaza liderul ALDE Romania.

El aminteste, in scrisoarea deschisca, ca gulagul comunist a continut 240 unitati de detentie, intre care 44 puscarii, 61 locuri de ancheta, depozit si surghiun, 72 lagare de munca, 63 centre de deportare si domicilii obligatorii, 10 azile psihiatrice cu caracter politic si 100 sedii judetene unde se desfasurau anchetele Securitatii.

″In Gulagul romanesc s-a stins aproape toata floarea partidelor istorice, liberali si taranisti laolalta, militari si fruntasi ai satelor, elita neamului romanesc- acesti sfinti ai inchisorilor, cum le-a spus reputatul Steinhardt. In numele acestor inaintasi nu avem voie sa asistam impasibili la pangarirea memoriei detinutilor politici, cel mai paradoxal titlu de noblete din istoria umanitatii, dupa cum il numea un fost prizonier, dr. Octavian Vulpe (…) In numele acestor inaintasi nu avem dreptul sa mai toleram prezenta in fruntea procurorilor romani a unui fost tortionar – fie si moral – insarcinat de comunisti sa mentina dupa gratii criticii regimului. Nu cu multe zile in urma, pe 9 martie, am comemorat, ca in fiecare an, Ziua Detinutilor Politici Anticomunisti. Nu ne-am fi imaginat ca avea sa urmeze, scurt timp dupa aceea, cutremurul, ca aveam sa aflam cu (prea) multa intarziere ca am facut o revolutie anticomunista pentru dreptul unui tortionar de a se propti la varful Justitiei cu acelasi cinism cu care semna candva respingerea repetata a eliberarii disidentului Iulius Filip si a celorlalti luptatori anticomunisti”, mai spune presedintele ALDE, Calin Popescu Tariceanu, in scrisoarea deschisa transmisa duminica membrilor PNL.

Calin Popescu-Tariceanu, a sustinut joi, 11 aprilie, ca sefului statului “comite o greseala fundamentala” prin “tacerea” referitoare la procurorul general, Augustin Lazar, caracterizat de Tariceanu drept “o unealta a regimului comunist”.

Tariceanu i-a solicitat, pe 3 aprilie, printr-o scrisoare deschisa, presedintelui Klaus Iohannis sa semneze decretul de revocare din functie a procurorului general, Augustin Lazar, motivand ca acesta s-ar fi numarat printre personajele de “trista amintire care faceau jocurile murdare” ale fostului regim comunist.
 
Adauga un comentariu