Boli si tratamente

Calitatea slabă a somnului, legată de multiple afecțiuni cronice

Publicat: 01 aug. 2020
femeie dormind
Calitatea slabă a somnului, legată de multiple afecțiuni cronice

Calitatea slabă a somnului, legată de multiple afecțiuni cronice. Atunci când clinicienii se concentrează pe schimbările stilului de viață pentru a gestiona și preveni multiple afecțiuni cronice, ei vor întreba deseori pacienții despre consumul de alcool, obiceiurile de fumat, regimul de exerciții fizice și dieta. Dar ce zici de calitatea și durata somnului?

Cercetătorii de la Școala Schulich de Medicină și Stomatologie de la Western University au arătat că cât de bine dormiți și cât timp este legat de șansele de trai ale pacienților cu multiple condiții cronice și susțin că promovarea bunelor obiceiuri de somn ar trebui să se concentreze mai mult în practică.

Studiul lor, „Comportamentele de somn și apariția multimorbidității la adulți de vârstă mijlocie și vârstnici”, a fost publicat recent în revista Sleep Medicine și a folosit date de la peste 30.000 de adulți cu vârsta peste 45 de ani, care făceau parte din Studiul longitudinal canadian privind îmbătrânirea.

„Somnul este încă o problemă clinică și de sănătate publică neglijată, iar acest studiu furnizează dovezi suplimentare ale rolului potențial al somnului pentru prevenirea și gestionarea mai multor afecțiuni cronice”, a spus Dr. Saverio Stranges, profesor și președinte al Departamentului de Epidemiologie și Biostatistică și investigator principal al studiului.

Echipa a analizat în mod specific apariția multimorbidității, care este definită ca având două sau mai multe afecțiuni cronice diagnosticate la un singur individ. Afecțiunile pot include boli cronice relativ comune, cum ar fi diabetul, hipertensiunea, depresia și cancerul, printre altele, potrivit medicalxpress.com.

Calitatea slabă a somnului, legată de multiple afecțiuni cronice

Studiul a descoperit o relație consistentă între cazurile de multimorbiditate și slaba calitate a somnului și durata modificată a somnului, care include atât prea mult, cât și prea puțin somn.

Mai exact, participanții de sex masculin nemulțumiți sau foarte nemulțumiți de somn au avut o creștere de 20% a șanselor de multimorbiditate. Iar participanții cu vârsta cuprinsă între 65 și 74 de ani care și-au raportat nemulțumirea de calitatea somnului au avut o creștere de 43 la sută a șanselor de multimorbiditate.

Atunci când se uită la durata somnului, în timp ce studiul a găsit o legătură între multimorbiditate și somn prea scurt, cercetătorii au găsit de fapt o legătură mult mai puternică cu prea mult somn.
Femeile participante cu durata de somn scurtă (mai puțin de șase ore pe noapte) au avut o creștere de 16% a șanselor de multimorbiditate, iar cele care cu durata somnului lunga (mai mult de opt ore pe noapte) au avut o creștere de 44 la sută în sansele de multimorbiditate. Participanții de sex masculin care cu durata de somn lung au avut o creștere de 45 la sută a șanselor de multimorbiditate.

„Cercetările internaționale anterioare au arătat o asociere între somn și o serie de afecțiuni cronice, dar acesta este primul studiu canadian care a analizat în mod specific relația dintre somn și multimorbiditatea în rândul adulților de vârstă mijlocie și vârstnici.

Adauga un comentariu