Culinar

Caltaboși cu orez și carne. De ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti deliciosul fel de mâncare

Publicat: 05 oct. 2022
Caltaboși cu orez și carne. De ce ingrediente ai nevoie pentru a pregăti deliciosul fel de mâncare
Este bine să pui rinichii de porc într-un bol cu apă rece proaspătă din fântână alături de câteva picături de oțet pentru a scoate mirosul acestora

În ultima perioadă, tot mai multe gospodine pregătesc caltaboși cu orez și carne. Acest fel de mâncare a devenit extrem de popular pentru că este foarte delicios. Un caltaboș pregătit acasă după o rețetă știută doar de bunica îți va lăsa gura apă. Acesta este foarte apreciat de întreaga familie pentru că, de fapt, un caltaboș este  simplu de pregătit.

Pentru a pregăti un caltaboș autentic vei avea nevoie de un kg de ficat de porc, unul de carne de porc și anume pulpă care să conțină grăsime, fleica și spata. Nici un caltaboș nu poate fi pregătit fără de untură, astfel vei avea nevoie de 1,5 kg de slănină cu șorici. Cea mai potrivită este cea de pe burta porcului. Este foarte important să nu uiți să adaugi 750 g de slănină și 500 g de rinichi. Gospodinele adaugă și 500 g de plămâni și splină. Pentru o textură mai crocantă a felului de mâncare este bine să folosești și 600 g de picioare de porc sau cap de porc. Pentru a avea o textură perfectă, de cele mai multe ori, gospodinele adaugă și 150 g de orez crud în consistența care se fierbe. De asemenea, nu uita să adaugi și o linguriță rasă de sare.

mai multi caltabosi
Este bine să știi că proporția de orez trebuie să fie de 25% din cantitatea de cărnuri

Caltaboși cu orez și carne. Condimentele necesare pentru o aromă deosebită a felului de mâncare

Pentru a condimenta unul dintre cele mai populare feluri de mâncare vei avea nevoie de 70 g de sare neiodată, specială pentru murături, 30 g de piper negru, 10 g nucșoară rasă și 15 g de maghiran uscat. Este bine să adaugi și 50 g de usturoi pisat alături de un kg de ceapă călită în 200 g de untură.

Pentru a pregăti deliciul vei avea nevoie de oale sub presiune și mașină de tocat carne. Din moment ce toate ingredientele sunt pregătite și cântărite le așezăm în oală. Întâi de toate se pun la foc picioarele de porc, slănina și șoricul. Ulterior, completăm cu apă până acoperim ingredientele. Punem capacul peste oală și așezăm pe foc. La această etapă nu este necesar să adaugi sare.

Din moment ce oala începe să producă zgomot și se apropie de fierbere este bine să reduci un pic focul. Oala cu ingredientele adăugate în primă fază trebuie să stea pe foc timp de 60 de minute. Între timp tăiem în bucăți mai mari plămânii, ficatul, splina și rinichii de porc.

un bol plin cu caltabosi
Din moment ce oala cu zeamă a început să fiarbă punem în ea plămânii tăiați

Când se pun în oală și restul ingredientelor. Câtă apă să adaugi peste zeamă

Este bine să pui rinichii de porc într-un bol cu apă rece proaspătă din fântână alături de câteva picături de oțet pentru a scoate mirosul acestora. Este nevoie de 30 de minute pentru a scăpa de aroma neplăcută.

Din moment ce trece o oră de la momentul fierberii, scoate carnea și slănina fiartă într-un bol mare. După ce acestea sau răcorit putem să alegem oasele piciorușelor de porc. Nu uita să degresezi zeama. Pentru asta vei avea nevoie de un polonic cu care să culegi stratul uleios de pe suprafața bulionului. Pune toată consistența într-o oală curată și adaugă peste aceasta 2,5 l de apă caldă. Pune din nou zeama la fiert.

Din moment ce oala cu zeamă a început să fiarbă punem în ea plămânii tăiați. Este nevoie de 10 minute până a adăuga și restul organelor. O dată ce ai pus ficatul, splina și rinichii redu un pic flacăra. Astfel, va fi nevoie de 20 de minute la clocot încet pentru a se pregăti și restul ingredientelor.

doi caltabosi pe un fund de lemn
Din moment ce trece o oră de la momentul fierberii, scoate carnea și slănina fiartă într-un bol mare

Cantitatea necesară de orez. Câte procente din consistența caltaboșului trebuie să ocupe ingredientul

Ulterior, scoate toate organele fierte într-un bol separat. După care pregătește orezul. Este bine să știi că proporția de orez trebuie să fie de 25% din cantitatea de cărnuri. Pentru caltaboși poți folosi orez simplu din bob rotund. Atunci când îl pui la fiert este bine să adaugi și o lingură de sare. Orezul trebuie ținut pe foc 18-22 de minute.

O dată ce orezul este gata poți să treci la următoarea etapă. Astfel, este important să dai prin mașina de tocat carne toate ingredientele pregătite în afară de orez. Nu uita să adaugi acum usturoiul și restul condimentelor. Din moment ce toate condimentele sunt adăugate peste compoziția măcinată este bine să o frămânți cu mâinile. Ulterior, adaugă și ceapa călită.

În compoziția obținută pentru caltaboși cu orez și carne adăugăm și ultimul ingredient. Dacă vi se pare că amestecul este prea gros, puteți să-l diluați suplimentar cu zeama de cazan. Caltaboșii se pot umple și în mațe subțiri ca la chișcă dar și în mațe crețe. Din moment ce umpli caltaboșii pune-i în tavă de copt și trimite-i la cuptor pentru 30-40 de minute.

mai multi caltabosi langa mai multe ingrediente
Felul de mâncare pregătit acasă după o rețetă știută doar de bunica îți va lăsa gura apăAdauga un comentariu