Secretele istoriei

Camera Comunelor din Regatul Unit

Publicat: 16 ian. 2015
3

Camera Comunelor este camera inferioara a Parlamentul Regatului Unit, care mai cuprinde Monarhul si Camera Lorzilor (camera superioara). Atat Camera Comunelor, cat si Camera Lorzilor, se intrunesc in Palatul Westminster. Camera Comunelor este un organism ales democratic, alcatuit din 650 de membri (incepand cu alegerile generale din 2010), care sunt cunoscuti drept „membri ai Parlamentului” (MP). Membrii sunt alesi prin sistemul majoritar uninominal, in districte electorale numite circumscriptii. Ei isi pastreaza fotoliile pana la dizolvarea Parlamentului, la maxim cinci ani de la alegerile precedente.

Vezi si Criza de regenta din 1788 a Regatului Unit

La origine, Camera Comunelor a Angliei a fost infiintata in Anglia, in secolul al XIV-lea. De atunci, a avut o functionare continua, devenind Camera Comunelor a Marii Britanii dupa uniunea politica cu Scotia, si apoi, in secolul al XIX-lea, Camera Comunelor a Marii Britanii si Irlandei de Nord, dupa uniunea politica cu Irlanda. Camera Comunelor a fost initial mai putin puternica politic decat Camera Lorzilor, insa astazi puterea ei decizionala o depaseste pe cea a camerei superioare.

Vezi si George al III-lea al Regatului Unit si problema coloniilor

O hotarare a Camerei Comunelor din anul 1911 reducea dreptul Camerei Lorzilor de a putea respinge majoritatea initiativelor legislative la un simplu drept de amanare. Mai mult, guvernul raspunde in primul rand in fata Camerei Comunelor; prim-ministrul ramane in functie doar atat timp cat beneficiaza de sprijin politic in Camera Comunelor. Aproape toti ministrii guvernului provin din Camera Comunelor si, cu o singura exceptie toti prim-ministrii, incepand din 1902.
Adauga un comentariu