National

Camera Deputatilor a modificat Legea privind protejarea victimelor violentei in familie. Vezi cum!

Publicat: 14 feb. 2012
1
Camera Deputatilor a adoptat, astazi, pe articole, proiectul de modificare a legii de combatere a violentei in familie, initiat de parlamentari ai PDL si minoritati, care prevede ca victima violentei in familie poate cere instantei un ordin de protectie si de restrictie fata de agresor, informeaza Mediafax.
Unul dintre initiatorii proiectului, deputatul PDL Raluca Turcan, a spus ca este necesara sanctionarea violentei in familie, avand in vedere ca statisticile arata ca 75-85% dintre femei sunt abuzate in spatiul domestic.
Proiectul prevede ca violenta in familie se poate manifesta prin violenta verbala, psihologica, fizica, sexuala, sociala sau spirituala.
Victima violentei in familie are dreptul la respectarea personalitatii, demnitatii si vietii sale private, la protectie speciala, la servicii de consiliere, reabilitare, reintegrare, asistenta medicala gratuita, sociala, consiliere si asistenta juridica gratuita.
Potrivit proiectului, victima are dreptul sa se adreseze instantei sa solicite ordin de protectie cu caracter provizoriu, iar instanta poate sa interzica agresorului sa ramana sau sa se reintoarca in locuinta comuna, sa-l oblige pe agresor sa suporte unele costuri, cum ar fi cheltuieli medicale, de judecata, cele generate de adapostirea victimei.
Victima poate sa ceara ordin de restrictie care prevede evacuarea agresorului de la domiciliul comun, pastrarea distantei de minimum 200 de metri fata de persoana vatamata, interzicerea oricarui contact telefonic, corespondente. Acest ordin de interdictie nu poate depasi 2 ani.
Proiectul de lege prevede si sanctionarea cu amenda intre 1.000 si 5.000 de lei pentru refuzul primirii in adapost sau refuzul de a acorda asistenta medicala victimelor, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru refuzul parasirii adapostului in momentul in care conditiile care au determinat internarea au disparut, amenda intre 500 si 1.000 de lei pentru incercarea persoanei care a comis acte de agresiune de a patrunde in incinta adapostului in care se afla victima.
Proiectul de lege a fost adoptat de Senat si urmeaza sa intre la vot final in Camera Deputatilor, care este for decizional.
Camera Deputatilor a dezbatut, astazi, in plen, in absenta reprezentantilor opozitiei, timp de trei ore, 28 de proiecte de lege, votul final al acestora fiind programat pentru saptamana viitoare.
Presedintele de sedinta, Ioan Oltean, a anuntat, in debutul sedintei, ca din totalul de 328 de deputati, la lucrari si-au inregistrat prezenta 173 de deputati, conform listelor de prezenta semnate la intarea in sala de plen, desi in sala de sedinta nu se aflau decat circa 80 de alesi.
Sedinta plenului Camerei Deputatilor s-a desfasurat insa in prezenta a aproximativ 80 de deputati, conform numaratorii facute de jurnalisti, desi la inceputul sedintei, Ioan Oltean anunta ca si-au inregistrat prezenta 173 de deputati din totalul de 328.
Adauga un comentariu