Secretele istoriei

Camille Pissarro – Viata si opera

Publicat: 14 ian. 2015

Camille Pissarro (n. 10 iulie 1830, Charlotte-Amalie, astazi in Insulele Virgine Americane – d. 13 noiembrie 1903, Paris) a fost un pictor francez care a jucat un rol decisiv in unificarea miscarii impresioniste si in schimbarile ce au avut loc in arta celei de a doua jumatati a secolului al XIX-lea, rol recunoscut ca atare cu mult mai tarziu decat cel al altor pictori contemporani cu el. Prin contributia pe care a avut-o la formarea artistica a lui Paul Cézanne, Vincent Van Gogh, Paul Gauguin, Georges Seurat si altii a influentat, desi mai putin remarcat, aparitia picturii moderne din secolul al XX-lea.

Vezi si Boris Caragea, un sculptor de marca al Romaniei

Camille Pissarro s-a nascut la 10 iulie 1830 la Charlotte-Amalie, un port pe insula Saint-Thomas (pe atunci Antilele Daneze), azi Insulele Virgine Americane. Este cel de-al treilea fiu al lui Abraham (Frederic) Gabriel Pissarro si Rachel Manzano-Pomie. Parintii sai, de origine evreiasca, sefarzi portughezi, provenind din Bordeaux, se stabilisera pe insula in anul 1824, tatal fiind proprietarul unui prosper magazin cu articole de fierarie. La varsta de 12 ani, Pissarro este trimis la o scoala din Franta.

Vezi si Originea si studiile lui Carol Popp de Szathmári

Timp de cinci ani va locui in Passy, in apropierea Parisului. Timpul liber si-l petrece adesea la muzeul Luvru; de atunci devine vizibila inclinatia lui spre desen. Intors pe insula natala, se intalneste cu Fritz Melbye, peisagist danez, in compania caruia Pissarro picteaza primele sale tablouri. Dupa cateva luni de colaborare, animat de ideile anarhiste, idei de care va fi atras tot restul vietii sale, Pissaro fuge impreuna cu prietenul sau la Caracas, in Venezuela. Revine acasa si reuseste, cu greutate, sa-si convinga tatal ca nu are aptitudini pentru comert. In 1855, pleaca la Paris pentru a studia pictura.

Sosirea in orasul de pe Sena coincide cu „Expozitia Mondiala”, unde descopera pictura generatiei mai varstnice: Corot, Millet, Daubigny, Delacroix. Este entuziasmat in special de operele lui Gustave Courbet, expuse simultan cu expozitia „Pavilionul Realismului”. Va avea nevoie totusi de zece ani pentru a intelege si aprofunda arta lor. Frecventeaza cateva scoli, se duce prin ateliere, dar nicaieri nu ramane pentru mult timp. Inca de la inceput are o simpatie pentru pictura peisajelor, de aceea este interesat mai ales de cercul de la Barbizon (Millet, Daubigny) si de creatiile lui Corot, in care vede pe maestrul sau si caruia ii va arata picturile sale si va urma fiecare observatie a acestuia.

Adauga un comentariu