Magazin

Campania anti-fumat a nazistilor. Cum se proteja „poporul ales” de acest viciu

Publicat: 11 iul. 2014

Obsesia Germaniei naziste de a crea o rasa superioara ar fi avut beneficii pentru sanatatea nemtilor in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, scrie The Atlantic, prin studiile despre pericolul fumatului care au condus la cea mai ampla campanie anti-tutun a vremii.

Tutunul, la acea vreme, era vazut drept una dintre amenintarile la adresa „poporului ales”, iar campania era indreptata doar catre arieni, scrie realitatea.net

Citeste si LOVITURA teribila pentru toti fumatorii

In 1939, omul de stiinta german Franz Müller a prezentat primul studiu epidemiologic care a asociat fumatul cu cancerul, iar in 1943, o cercetare a oamenilor de stiinta Eberhard Schairer si Erich Schöniger de la Unversitatea Jena l-a confirmat si a stabilit cu convingere, pentru prima oara, ca fumatul reprezinta o cauza directa a cancerului pulmonar. Totodata, cercetarile medicilor germani au pus in lumina, pentru prima oara, si efectele fumatului la mana a doua si au inventat termenul “fumat pasiv.”

Cu toate acestea, scrie Robert Proctor, cercetator la Universitatea Stanford, in cartea Razboiul nazist impotriva cancerului, aceste descoperiri nu pot fi separate de contextul in care au fost facute. Lucrarea lui Schairer si a lui Schöniger trebuie vazuta ca “un document politic, un produs al concentrarii ideologiei naziste pe tutun ca forta care corupe si a carui eliminare serveste cauzei ‘igienei rasiale’.

Citeste si Fumatul, principala cauza de producere a incendiilor

”Agenda nazista era centrata pe ideea stabilirii si mentinerii unei rase superioare ariene fara boli si impuritati, iar tutunul era doar una dintre multele amenintari la adresa ei. ”Nazismul a fost miscarea barbatilor tineri, voinici si atenti la sanatate, ingrijorati de lucruri precum influenta evreilor asupra culturii germane si relele comunismului”, spune Proctor, “dar si de efectele daunatoare ale painii albe, azbestului si colorantilor artificiali din alimente.”

Inainte de 1900, cancerul pulmonar era extrem de rar la nivel mondial, imbolnavirile incepand sa sporeasca dramatic in anii ’30.

Citeste si ULTIMA ORA! Descoperire NEASTEPTATA despre fumatloading...

Adauga un comentariu