Actualitate

Campania de vaccinare antigripală gratuită a fost extinsă pentru toată populaţia

Publicat: 14 ian. 2021
Vaccinare antigripală
Vaccinare anti-COVID-19

Ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a aprobat extinderea campaniei de vaccinare antigripală anuală pentru toate grupele populaţionale. Astfel, nu mai există o prioritizare impusă de grupele de risc.

„Este necesar ca vaccinarea antigripală să continue şi în această perioadă de pandemie, prevenirea îmbolnăvirilor de orice fel este esenţială. Riscurile de co-infecţie COVID cu gripă duc la forme grave de boală, fapt demonstrat ştiinţific. Extindem vaccinarea antigripală gratuită pentru toate categoriile de populaţie”, a declarat ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu.

Vaccinarea antigripală era gratuită doar pentru unele grupe de populație

În cadrul campaniei de vaccinare antigripală gratuită anuală a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate, cu prioritate, persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personal medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

„Vaccinarea este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor prin gripă”, se arată în comunicatul Ministerului Sănătăţii, care recomandă celor care doresc vaccinul să îl solicite gratuit medicilor de familie.

Măsurile de igienă personală – spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse, respectarea unui regim de viaţă sănătos – sunt „esenţiale” pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, mai transmite ministerul.

Peste 1,5 milioane de români sunt eligibili pentru etapa a doua de vaccinare

Peste 1,5 milioane de români sunt eligibili pentru etapa a doua de vaccinare. Administraţia centrală, învăţământul şi industria alimentară au cea mai mare pondere ca număr de angajaţi dintre domeniile „cheie”.

Aproape 1,5 milioane de angajaţi români din domeniile considerate „esenţiale“ pot să primească vaccinul împotriva COVID-19 din totalul de 5,6 milioane de angajaţi activi la nivel naţional, potrivit cifrelor publice de la Statistică şi Ministerul de Finanţe.

Etapa a doua de vaccinare, care cuprinde şi această categorie de angajaţi începe vineri, 15 ianuarie, iar angajatorii vor încărca listele cu persoanele din companie care vor să se imunizeze.

Valeriu Gheorghiță vorbește despre un milion de persoane din activităţile esenţiale

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare, a spus că nu sunt mai mult de 1 milion de persoane din activităţile esenţiale care să se încadreze în criteriile din această fază.

„Am identificat categoriile de boli cronice. Numărul estimat al persoanelor de peste 65 de ani este de 3,8 milioane, dacă asociem şi persoanele cu boli cronice, probabil că depăşim circa 5 milioane de persoane. Dacă ne uităm la tipul activităţilor esenţiale, cred că nu depăşim 1 milion de persoane eligibile“, a spus marţi Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare a precizat că se aşteaptă ca jumătate dintre persoanele eligibile să îşi dorească să facă vaccinul, adică circa 3 milioane de oameni.

Numărul acestor angajaţi este mai mare cu 500.000 de persoane. Un număr mai mare de persoane implică totodată mai multe doze de vaccin.

19 puncte de vaccinare anti-Covid-19, pregătite în județul Iași pentru etapa a doua

Autoritățile ieșene au pregătit pentru cea de-a doua etapă de imunizare 19 puncte de vaccinare anti-Covid-19. Vineri, 15 ianuarie, va ajunge o nouă tranșă de doze de vaccin Pfizer, iar duminică, 17 ianuarie, vor fi distribuite în centrele fixe din județul Iași.

De pe data de 27 decembrie 2020 și până pe 13 ianuarie 2021 au fost vaccinați anti-Covid-19 un număr de 7.558 de persoane. În cea de-a doua etapă sunt incluse persoanele din categoriile de risc, cu vârste de peste 65 de ani sau care suferă de afecțiuni cronice și angajații din instituțiile statului.

Începând cu data de 15 ianuarie, persoanele se pot planifica pentru vaccinare prin intermediul platformei online. Circa 330.000 de persoane din categoria celor peste 65 de ani și/sau cu boli cronice din județul Iași sunt vizate pentru cea de-a doua etapă de vaccinare anti-Covid-19.

Adauga un comentariu