Secretele istoriei

Campania italiana (Primul Razboi Mondial)

Publicat: 29 ian. 2015

Italia a fost aliatul imperiului german si austro-ungar incepand cu 1882, dar avea si planurile sale proprii contra teritoriului austriac in regiunile Trentino, Istria si Dalmatia. In 1902 Italia a efectuat un pact secret cu Franta care a nulificat datoriile tarii fata de alianta anterioara. Italia a refuzat sa se alipeasca fortelor germane si austriece la inceputul razboiului, deoarece alianta lor originala avea un scop doar defensiv, insa Austria a declarat razboi Serbiei.

Guvernul Austriei incepuse negocieri pentru a obtine neutralitatea Italiei cu promisiunea Italia va obtine Tunisia, insa ea a intrat in Antanta semnand Pactul de la Londra in aprilie si declarand razboi Austro-ungariei in mai 1915; Italia a declarat razboi Germaniei peste cincisprezece luni.

Vezi si Campuri de lupta din Primul Razboi Mondial dupa 100 de ani

In general, fortele italiene au avut o superioritate numerica, insa erau prost aprovizionate. Fortele Austro-ungariei au beneficiat de pozitiile lor la altiduni inalte in teritoriul muntos, care nicidecum nu favoriza ofensive militare. Pe parcursul razboiului, situatia pe acest front s-a schimbat putin in ciuda luptelor crancene intre fortele austriece Kaiserschützen si Standschützen si fortele italiene Alpini.

Vezi si Primul Razboi Mondial. Imagini de colectie de pe front, publicate in premiera – FOTO

Incepand cu 1915, Italia a initiat 17 ofensive importante pe frontul Isonzo (partea frontierii langa Trieste), insa toate au fost respinse de catre fortele austriece care aveau avantajul terenului mai inalt. Fortele Austro-ungariei au lansat contraatacuri din Asiago inspre Verona si Padua in primavara anului 1916 (Strafexpedition), dar au facut doar putin progres. Vara, italienii au reluat ofensiva, capturand orasul Gorizia. Dupa aceasta victorie minora, frontul a ramas practic nemiscat mai mult de un an, in pofida mai multor ofensive italiene, iarasi pe frontul Isonzo. In toamna anului 1917, datorita situatiei superioare pe Frontul de est (prm), austriecii au primit intariri apreciabile, incluzand si forte de asalt germane. Pe data de 26 octombrie, ei au lansat o ofensiva cruciala care a rezultat in victoria majora la Batalia de la Caporetto: armata italiana a fost invinsa, dar dupa ce s-a retras o distanta de 100 de km, ea a reusit sa se reorganizeze si sa stopeze fortele inamice la Batalia raului Piave. In 1918 austriecii nu au reusit sa rupa linia italiana in numeroase incercari, si dupa ce a suferit o pierdere decesiva in Batalia de la Vittorio Veneto, ea a capitulat fortelor Antantei in noiembrie.

Pe parcursul razboiului, generalul armatei austro-ungare, Conrad von Hötzendorf avea o aversiune mare pentru italieni, deoarece el considera ca Italia reprezenta cel mai mare pericol pentru Austro-Ungaria. Tradarea lor din 1915 i-a intarit aceasta atitudine. Ura sa pentru Italia i-a limitat ratiunea si l-a condus sa aleaga o strategie defectuoasa contra acestei tari.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit