Economic Local

Campania pensiilor private este pe sfarsit

Publicat: 07 ian. 2008
1

• Au mai ramas doar zece zile pana la data limita hotarata pentru incheierea inscrierilor pentru pensia privata obligatorie • Agentii de marketing ai societatilor de administrare a pensiilor private intra pe ultima suta de metri in batalia atragerii unui numar cat mai mare de adeziuni

Au mai ramas doar zece zile pana la data limita hotarata pentru incheierea inscrierilor pentru pensia privata obligatorie. Iesenii care nu s-au hotarat pana la 17 ianuarie de la ce societate de administrare vor sa primeasca pensie la batranete vor ajunge la redistribuirea computerizata, realizata cu ajutorul unui program informatic. Agentii de marketing ai societatilor de administrare a pensiilor private intra pe ultima suta de metri in batalia atragerii unui numar cat mai mare de adeziuni. „Ii sfatuiesc pe iesenii pana in 35 de ani sa ia decizia corecta in alegerea fondului de pensii potrivit. Sa puna toate intrebarile necesare si sa nu semneze decat atunci cand vor fi convinsi ca au facut cea mai buna alegere”, a declarat Oana Dirincea, agent de marketing.

Contributia la un fond de pensii privat este obligatorie pentru toti iesenii cu varsta pana in 35 de ani si optionala pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 35 si 45 de ani, care pot opta pentru pensia privata facultativa. Iesenii care isi aleg un administrator de pensii private trebuie sa contribuie cu 2 la suta din venit in primii ani, dupa care va urca treptat la 6 la suta din venit pana in anul 2016, iar procentele vor fi scazute din actuala contributie la sistemul de pensii publice de 9,5 la suta. Contributia lunara la o pensie facultativa va fi stabilita de cotizant, dar fara sa depaseasca 15 la suta din salariul brut. Pensia va putea fi incasata dupa ce participantul a implinit 60 de ani si a achitat cel putin 90 de contributii lunare. Dupa trei luni si jumatate de la lansarea campaniei pentru pensiile private obligatorii, aproape trei milioane de romani au aderat la un fond privat de pensii. Datele publicate la sfarsitul anului trecut arata ca pana la 15 decembrie 2007, adeziunile a aproape trei milioane de romani au fost validate de catre Casa Nationala de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale. Pe primul loc se afla fondul de pensii al ING, cu 958.977 de adeziuni, ceea ce reprezinta aproape 33 la suta din piata, urmat de Allianz-Tiriac, cu 25,78 la suta, adica 749.657 de adeziuni, si fondul de pensii al Generali, cu 9,44 la suta, peste 274 mii de participanti validati.

Adauga un comentariu