Prima pagină » National » Campania “Suntem oameni, nu doar niște semne!” – un apel la bun simț și toleranță din partea șoferilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități
Campania “Suntem oameni, nu doar niște semne!” – un apel la bun simț și toleranță din partea șoferilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități

Campania “Suntem oameni, nu doar niște semne!” – un apel la bun simț și toleranță din partea șoferilor pentru sprijinirea persoanelor cu dizabilități

27 mart. 2023, 11:56,
în National

În special în orașele aglomerate, tot mai mulți șoferi parchează pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități, chiar dacă nu au niciun handicap și nu pot dovedi că sunt însoțitori pentru o astfel de persoană. Mulți dintre aceștia găsesc tot felul de scuze pentru a ocupa abuziv locurile rezervate persoanelor cu dizabilități și ignoră faptul că ar putea risca amenzi usturătoare.

Pornind de la situații frecvent întâlnite în activitatea de zi cu zi, a apărut campania “Suntem oameni, nu doar niște semne!”, inițiativă lansată de o inteprindere socială implicată în sprijinirea persoanelor cu dizabilități, pentru a se putea deplasa oriunde au nevoie, folosind mijloace de transport comode și sigure. “Un loc de parcare dedicat este o necesitate, nu un moft, iar infrastructura pentru persoanele cu dizabilități a fost creată ca acestea să poată trăi pe cât posibil viața unui om obișnuit, care merge la cumpărături, la doctor sau să-și viziteze rudele și prietenii. Încercăm prin mesajele pe care le promovăm să sensibilizăm oamenii din jurul nostru și sperăm să-i facem astfel mai atenți la condițiile de viață ale persoanelor cu handicap, provocările și nevoile cu care acestea se confruntă în fiecare zi. Este mai degrabă un îndemn la înțelegere și respect față de aceste persoane care, la fel ca toți ceilalți fac parte din comunitate, au drepturi depline şi își revendică locul în societate cu demnitate. Este inuman să privești locul marcat și rezervat pentru persoanele cu dizabilități ca pe un semn banal în parcare și să consideri că ți se cuvine, împiedicând astfel mobilitatea unui om care chiar are nevoie de el prin natura handicapului pe care il poartă” – spun inițiatorii campaniei.

Câte persoane cu dizabilități sunt în România

Din datele publicate de Autoritatea Naţională pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi, la finalul anului 2022 erau înregistrate la nivel național un total de 861.359 persoane cu dizabilități. Femeile reprezintă 53,41% din totalul persoanelor cu dizabilităţi, iar numărul persoanelor cu vârsta de peste 50 ani reprezintă peste 67%. Din centralizarea datelor pe grupe de vârstă rezultă că 47,34% sunt persoane cuprinse între 18-64 ani (407.782 persoane) şi 44,04% au peste 65 ani (379.317 persoane), în total persoane adulte cu dizabilităţi.

Campania “Suntem oameni, nu doar niște semne!” încurajează șoferii din toată țara, participanți la trafic să respecte legislația în vigoare și să renunțe la scuzele care nu justifică ocuparea abuzivă a unui loc de parcare rezervat persoanelor cu dizabilități. Conform Legii nr. 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. cu modificările și completările ulterioare, parcarea fără drept pe locurile rezervate și semnalizate prin semn internațional pentru persoane cu handicap se sancționează cu amendă de la 2.000 de lei la 10.000 de lei și ridicarea mijlocului de transport de pe locul de parcare respectiv. Constatarea contravenţiei şi aplicarea amenzilor se face atât de către agenţii de circulaţie, cât şi de către personalul de control, cu atribuţii în acest sens.

Campania “Suntem oameni, nu doar niște semne!” se derulează în special în mediul online și poate fi promovată de oricine își dorește să se alăture acestui demers cu scopul de a atrage atenția asupra încălcării dreptului de parcare al persoanelor cu dizabilități.

Campania Suntem oameni, nu doar niște semne!”

Cel puțin 4% din numărul total al locurilor de parcare, dar niciodată mai puțin de 2 locuri, din apropierea serviciilor publice sau din parcările organizate sunt adaptate, rezervate și marcate cu semne recunoscute pe plan internațional în vederea utilizării de către persoanele cu dizabilități. Legea ține cont de faptul că nu toate persoanele cu dizabilități se pot deplasa independent și folosesc în unele situații mașini special adaptate, taxiuri obișnuite, mașini ale rudelor și prietenilor sau transferă controlul transportului altora. De aceea, persoanele cu dizabilități au obligația la rândul lor să obțină cardul-legitimație de parcare eliberat de Poliția Locală, respectiv de către autoritățile publice locale unde acestea își au domiciliul sau reședința.

Campania “Suntem oameni, nu doar niște semne în parcare!”  este inițiată de Taxy Clement Driving – întreprindere sociala înființată prin programul “Start-up social Nord-Est” – antreprenoriat social sustenabil în regiunea Nord-Est”.  Scopul acestei întreprinderi sociale este prestarea de servicii de închiriere auto folosind doar mașini electrice și electrice-hybrid pentru promovarea unor sisteme inovative de viață ecologică în scopul consitientizarii populației asupra necesității de reducere a emisiilor de CO2. Prin intermediul întreprinderii sociale încurajăm și susținem tranziția către o economie cu emisii scăzute de dioxid de carbon, încurajăm și susținem promovarea tehnologiilor nepoluante, susținem familiile din medii defavorizate prin oferirea de pachete de servicii transport pentru situații de viață dificile și susținem alte întreprinderi sociale în derularea unor activități sociale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`