News Flash:

Campanie de informare privind Declaratia 200 pe veniturile realizate

13 Mai 2009
1455 Vizualizari | 0 Comentarii
Afisat la 13:35

Incepand cu ora 14.00, Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) demareaza o campanie de informare cu privire la Formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate". Pana vineri inclusiv, in fata Moldova Mall, trecatorii vor primi flyere informative despre cine si cand trebuie sa depuna aceste declaratii. Actiunea ANAF reprezinta o urmare a faptului ca un numar mic de persoane au depus acest formular, in conditiile in care temenul limita este 15 mai.

Formularul 200 "Declaratie privind veniturile realizate" poate fi trimis la ANAF pana pe data de 15 mai 2009, prin posta, cu plic recomandat sau poate fi depusa la registratura organului fiscal. Daca in anul 2008 ati obtinut venituri exclusiv din salarii nu depuneti declaratia. In urma unei analize a costurilor, ANAF a decis sa nu mai transmita prin posta formularele Declaratiei 200.


Aveti obligatia de a depune Declaratia privind veniturile realizate daca, in anul 2008, ati obtinut venituri din categoria:
1. Activitati independente
2. Venituri din cedarea folosintei bunurilor
3. Venituri din activitati agricole impuse in sistem real
4. Castiguri
din transferul titlurilor de valoare
5. Castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen

In cazul in care ati realizat mai multe categorii de venit, din mai multe surse, veti completa, in cadrul aceluiasi formular, cate un cartus, corespunzator fiecarei surse de venit. Daca in anul 2008 ati obtinut venituri din activitati independente impuse pe baza de norme de venit, nu aveti obligatia depunerii declaratiei, cu exceptia situatiei in care ati depus declaratia privind venitul estimat in luna decembrie 2008 si pentru care nu s-au stabilit plati anticipate.

Activitati Independente

a) daca ati realizat venituri din activitati comerciale
, profesii libere, din drepturi de proprietate intelectuala determinate in sistem real si ati desfasurat activitatea in mod individual, completati declaratia, pe baza datelor din evidenta contabila.

Precizari: in cazul persoanelor care realizeaza venituri din valorificarea sub orice forma a drepturilor de proprietate intelectuala, pentru care venitul net se determina pe baza cotelor forfetare de cheltuieli.

Declaratia se completeaza pe baza documentelor eliberate de platitorii de venit, astfel:

Venit brut - inscrieti suma reprezentand veniturile totale in bani
si/sau echivalentul in lei al veniturilor in natura, realizate in anul 2008, din toate sursele.

Cheltuieli forfetare - inscrieti suma rezultata prin aplicarea unei cote de cheltuieli de 40% la venitul brut realizat din valorificarea drepturilor de proprietate intelectuala, altele decat cele aferente operelor de arta monumentala, sau prin aplicarea unei cote de cheltuieli de 50% la venitul brut realizat din drepturile de proprietate intelectuala aferente operelor de arta monumentala.

Contributii sociale obligatorii platite - se completeaza numai daca ati stabilit venitul net pe baza de cote forfetare de cheltuieli, cu suma reprezentand contributiile sociale obligatorii platite.

Sume ce revin organismelor de gestiune colectiva - se completeaza numai daca ati obtinut, in anul 2008, venituri din drepturi de proprietate intelectuala transmise prin succesiune, din exercitarea dreptului de suita sau ca remuneratie compensatorie pentru copia
privata, inscriind suma totala platita organismelor de gestiune colectiva sau altor platitori care, conform legii, au atributii de colectare si de repartizare a veniturilor intre titularii de drepturi.

b) daca ati realizat venituri din activitati independente desfasurate intr-o forma de asociere, declaratia se completeaza astfel:

b.1) In cazul asocierilor dintre persoane fizice, care nu dau nastere unei persoane juridice, completati numai rd. 3 (venit net), respectiv rd. 5 (pierdere fiscala/pierdere neta anuala) pe baza datelor de la cap. V din Declaratia anuala de venit pentru asocierile fara personalitate juridica, (formularul 204).

b.2) In cazul asocierilor constituite intre persoane fizice si persoane juridice romane, care nu dau nastere unei persoane juridice, completati rd. 1, rd. 2 (cu rd. 2.4), rd. 3 si rd. 3.1 sau rd. 5, dupa caz.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1263 (s) | 22 queries | Mysql time :0.012714 (s)