Eveniment-Social

Campanie de testare gratuita a plamanilor la Spitalul de Recuperare

Publicat: 14 dec. 2011
1

@ Zilnic, in perioada 19-23 decembrie, intre orele 10.00-12.00, iesenii se pot programa la Spitalul de Recuperare pentru a beneficia gratuit de un test de respiratie, iar medicii vor avea posibilitatea sa depisteze eventualele afectiuni

In perioada 19-23 decembrie, Sectia de recuperare respiratorie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi organizeaza o campanie de testare gratuita a functiilor plamanilor. Zilnic, intre orele 10.00-12.00, medicii vor efectua iesenilor teste de spirometrie, un test de respiratie care dureaza cateva minute si nu provoaca nici un disconfort. Prin intermediul lui este masurata cantitatea de aer care circula prin plamani. Iesenii trebuie sa se programeze la numarul de telefon 0232/266044, interior 156. De asemenea, zilnic de la ora 12.00 la 12.30, persoanele care au facut testul de spirometrie vor participa la o discutie cu medicii despre educatie sanitara si vor fi informati despre afectiunile respiratorii. Persoanele care pot participa la aceasta campanie de testare gratuita trebuie sa aiba unul din urmatoarele simptome: tuse pe o durata indelungata si fara nici o explicatie, chiar si in perioada calda a anului; uneori sau in cea mai mare parte a timpului expectoreaza, lucru ingrijorator si pentru membrii familie; raceli mai dese in ultimii ani, atat in anotimpul rece, cat si in cel cald; fumator care prezinta dificultati la respiratie si tuse insotita sau nu de expectoratie. De asemenea, testul poate fi efectuat si de catre persoanele care se afla in evidenta clinicilor medicale sau de pneumologie cu boli respiratorii. „Specialistii nostri in probleme de recuperare respiratorie va ofera posibilitatea de a efectua gratuit o masuratoare obiectiva a functiei dumneavoastra pulmonare (spirometrie) si educatie sanitara privind efectele benefice ale tratamentului recuperator respirator specific de care puteti beneficia in cadrul sectiei. Aceasta este prima campanie de testare gratuita pentru populatie, urmand ca urmatoarea etapa sa aiba loc anul viitor”, a declarat conf. dr. Paraschiva Postolache, sefa Sectiei de recuperare respiratorie.

Acest test este extrem de important pentru depistarea bolii pulmonare obstructive cronice (BPOC), dar si a altor afectiuni respiratorii. Pacientii beneficiaza in cadrul sectiei si de o sala de recuperare respiratorie, dar si de un bazin cu apa sulfuroasa. Medicii de specialitate sustin ca, in urmatorii ani, BPOC va fi a treia cauza ca mortalitate, dupa bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale.

Adauga un comentariu