Magazin

Campanie de vaccinare gratuita impotriva HPV la fetite cu varsta intre 11 si 14 ani

Publicat: 29 oct. 2012
1

Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin în România sustine preocuparea Ministerului Sanatatii de a gasi formula optima de vaccinare împotriva HPV, o eventuala campanie putând debuta în a doua parte a anului 2013. „Vaccinarea împotriva HPV este o masura necesara în România, tara care se afla pe primul loc din Uniunea Europeana în ceea ce priveste mortalitatea cauzata de cancerul de col uterin. În urma declaratiilor pe care reprezentantii Ministerului Sanatatii le-au facut in mai multe rânduri cu privire la începerea campaniei nationale de vaccinare, optionala, noi, medicii de familie, suntem pregatiti sa sprijinim Ministerul si toate institutiile implicate astfel încât campania sa fie corect înteleasa de public, acceptata si sa ajungem în timp la o prevalenta scazuta a cancerului de col, comparabila cu celelalte tari europene. Din punctul nostru de vedere, preventia cancerului de col uterin înseamna educatie, vaccinare si screening”, spune Rodica Tanasescu, presedinte al Societatii Nationale de Medicina de Familie.

Vaccinarea va fi optionala, la solicitarea parintilor

Comitetul National de Vaccinologie a discutat despre oportunitatea începerii unei campanii de vaccinare optionala, împotriva HVP, adresata fetelor cu vârsta cuprinsa între 11 si 14 ani. Vaccinarea împotriva HPV s-ar putea realiza la solicitarea parintilor si va fi  una optionala. „Ne dorim sa fim parte din campania de vaccinare pe care Ministerul Sanatatii o planuieste pentru anul 2013. Îmi doresc sa nu mai vad femei care sufera si sa nu mai descoperim atâtea cazuri de cancer de col uterin în România. HPV este un vaccin de care România are mare nevoie, în cel mai scurt timp”, spune medicul ginecolog Ruxandra Dumitrescu.
Coalitia de Prevenire a Cancerului de Col Uterin din România reuneste reprezentantii Fundatiei Renasterea, Societatii de Obstetrica si Ginecologie din România, Societatii Române de Pediatrie, precum si Societatii Nationale de Medicina Familiei si lupta pentru constientizarea riscurilor provocate de cancerul de col uterin. Misiunea Coalitiei este concentrata pe metodele de prevenire a cancerului de col uterin, în special prin vaccinarea împotriva HPV, afirmând necesitatea acestei metode si încercând sa foloseasca experienta europeana în domeniu pentru a desfasura un program de vaccinare eficient în România.

Adauga un comentariu