Stiri medicale

Campanie gratuita de testare a hepatitelor

Publicat: 20 mai 2019
7

Pana la 24 mai se desfaşoara Saptamana romaneasca a testarii, parte a „Spring European Testing Week“, campanie in cadrul careia persoane din mai multe judete din tara au ocazia sa se testeze, in mod gratuit, pentru virusurile hepatitice B şi C. 

Campania este organizata impreuna cu Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din Romania (APAH-RO). „Spring European Testing Week este o initiativa care incurajeaza asociatiile de pacienti, profesioniştii din sectorul medical şi reprezentantii autoritatilor sa colaboreze pentru a intensifica actiunile de testare şi pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la necesitatea diagnosticarii timpurii a hepatitelor şi HIV. La nivel european, in anul 2018, 104 organizatii au participat la proiectul pilot, printre grupurile tinta testate fiind cei care folosesc droguri injectabile, lucratorii sexuali, prizonierii, femeile insarcinate, populatia generala, tinerii“, a declarat Marinela Debu, preşedintele APAH-RO, potrivit adevarul.ro.

„Actiunile din aceasta saptamana reprezinta inca un instrument in atingerea obiectivului OMS de eliminare a hepatitelor virale pana in 2030. Deşi exista mai multe campanii de testare este inca nevoie de a efectua depistarea persoanelor situate in zone defavorizate şi indrumarea acestora catre tratament, catre un stil de viata sanatos, dar mai ales este nevoie de  informare privind modalitatile de preventie. Fiecare dintre noi trebuie sa se preocupe in a afla care este starea sa de sanatate. Este de mare  ajutor faptul ca putem cere medicului de familie sa ne faciliteze testarea pentru hepatite deoarece aceste analize sunt in prezent decontate in pachetul de baza“, a adaugat Marinela Debu.  

Actiunile de testare au inceput vineri, 17 mai, şi se desfaşoara in urmatoarele localitati: comuna Mihai Viteazu şi satele limitrofe: Cheia, Corneşti, Moldoveneşti din judetul Cluj; oraşul Roman, judetul Neamt – cabinete medicale Palanceanu Catalina, Harabagiu Irina, Bostan Ionela; judetul Bacau – oraşul Bacau -cabinete medicale Medisense şi Margari. Prin actiunile desfaşurate in „Saptamana romaneasca a testarii“, APAH-RO doreşte sa incurajeze şi medicii de familie din localitatile alese sa trimita spre testare pacientii aflati la risc. Implicarea cat mai multor factori din comunitatile locale este esentiala in lupta impotriva eliminarii afectiunilor hepatice. Conform unui sondaj de opinie realizat la sfarşitul anului trecut la cererea APAH-RO, aproximativ 70% din romani nu s-au testat niciodata pentru depistarea unei forme de hepatita. In Romania sunt circa 600.000 de romani care traiesc cu hepatita C şi aproximativ 800.000 traiesc avand hepatita C. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), hepatitele virale B şi C afecteaza 325 de milioane de oameni din intreaga lume. F.G.

Adauga un comentariu