Actualitate

Campanie impotriva cirozei hepatice

Publicat: 18 feb. 2008
a:3:{s:7:"site_id";i:1;s:6:"old_id";i:91701;s:8:"site_url";s:10:"www.bzi.ro";}

• Numarul mare al cazurilor de ciroza hepatica care se inregistreaza de la o zi la alta i-a determinat pe medicii de specialitate sa initieze o campanie de constientizare a impactului hepatitelor cronice virale de tip B si C si al consumului exagerat de alcool asupra cirozei hepatice • Aceasta boala grava cu complicatii severe duce la deces

Ciroza hepatica este o afectiune grava, cu complicatii severe, care duce la decesul bolnavului si reprezinta stadiul avansat al hepatitelor cronice, virale si alcoolice. Din cauza numarului mare al cazurilor de ciroza hepatica care se inregistreaza de la o zi la alta, cu mortalitate foarte mare, Romania ocupand locul al doilea in Europa, dupa Ungaria, Institutul de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi a initiat o campanie de constientizare a impactului hepatitelor cronice virale de tip B si C si al consumului exagerat de alcool asupra cirozei hepatice. Diagnosticul precoce al hepatitelor cronice, identificarea agentului cauzal, infectie virala B si C, consum excesiv de alcool si indepartarea acestuia salveaza vieti.

Principalele cauze ale hepatitelor cronice sunt infectiile virale cu virusul hepatic B, C si consumul de alcool. Identificarea infectiei virale permite efectuarea unui tratament antiviral care ofera sanse de vindecare in cel putin jumatate din cazuri, abstinenta de la consumul de alcool scazand semnificativ dezvoltarea cirozei hepatice. Persoanele care au primit transfuzii sau produse de sange inainte de 1994, cele cu interventii chirurgicale sau stomatologice inainte de 1995 necesita efectuarea unui test de sange pentru identificarea infectiilor cu virus B si C. Persoanele care consuma cantitati exagerate de alcool necesita control medical si evaluarea functiei ficatului, dar in primul rand renuntarea la acest toxic. Dintre cancerele digestive, cea mai ridicata frecventa o reprezinta cancerul colo-rectal, iar in ultimii zece ani, medicii de specialitate au observat o crestere alarmanta a numarului de pacienti diagnosticati cu aceasta maladie. Cu toate acestea, nu exista un program national de screening, examinarea sau testarea persoanelor in vederea descoperirii precoce, timpurie, a semnelor de cancer chiar daca nu sunt prezente semne de boala. Medicii afirma ca toate tipurile de cancer colo-rectal pot fi prevenite sau vindecate prin polipectomie endoscopica ori prin interventie chirurgicala. Datorita interesului major manifestat de medicii din intreaga Europa pentru cancerul acolo-rectal, Comunitatea Europeana a adoptat Declaratia de la Bruxelles, cu tema Europa impotriva cancerului colo-rectal, declaratie care implica si Romania. Ministerul Sanatatii Publice si Institutul de Gastroenterologie pun la dispozitia populatiei un program de screening viabil pentru cancerul colo-rectal, pentru micsorarea mortalitatii prin preventie si diagnostic precoce. Dupa varsta de 50 de ani, orice persoana poate veni la medic pentru aprecierea riscului si evaluare.
Adauga un comentariu