Economic Local

Campionii fondurilor europene din Iasi. Cel mai mare proiect valoreaza peste un milion de euro. Este cea mai tare investitie in acest domeniu

Publicat: 14 iun. 2019
1

@ Iasul este in topul judetelor din regiunea Moldovei privind accesarea fondurilor europene @ Beneficiarii milionari din Iasi au obtinut sume uriase pentru dezvoltarea afacerilor din mediul rural @ Cel mai mare proiect, ca valoare, este al unui iesean care vrea sa infiinteze o ciupercarie ecologica

Fondurile europene accesate prin intermediul programelor ce urmaresc dezvoltarea rurala în cadrul etapei de finantare 2014-2020 au ajuns în conturile a nu mai putin de 324 de beneficiari privati din judet. Specialistii in acordarea fondurilor europene sustin ca a scazut putin numarul beneficiarilor, dar a crescut valoarea proiectelor pentru care solicita fondurile europene. In toata aceasta perioada de depunere a proiectelor, 2015-2019, Centrul Regional pentru Dezvoltare Rurala (CRPDRP) Iasi a împartit catre societatile beneficiare aproape 100 de milioane de euro nerambursabile. Primii 10 fermieri din Iasi care au afaceri cu fonduri europene au solicitat peste 12 milioane de euro. Daca punem si partea de cofinantare, adica sumele pe care beneficiarii trebuie sa le aiba pentru a primi banii de la Uniunea Europeana, sunt proiecte care au valoarea mai mare de 100 de milioane de euro. Majoritatea dintre cei care au obtinut banii, i-au investit in afaceri unice in Iasi sau in achizitia unor utilaje agricole.

Ciupercarie ecologica, la Iasi

Unul dintre proiectele de succes finantare cu fonduri europene este al unui iesean care vrea sa infiinteze o ciupercarie ecologica cu aproape 1,5 milioane de euro. Ieseanul va primi peste un milion de euro de la Uniunea Europeana, iar alte sute de mii de euro va investi din fonduri proprii, mai exact bani pe care i-a imprumutat de la banci. Potrivit specialistilor, stadiul proiectului este foarte avansat, astfel ca in acest an ar putea fi epuizati toti banii, iar proiectul va ajunge la final. Ieseanul sustine ca l-a ajutat experienta in domeniu sa aplice pentru un alt proiect european. "Eu am facut o investitie tot cu fonduri europene, intr-o ciupercarie, insa, de data aceasta vorbim de un proiect mai mare. Speram sa il finalizam cat mai curand", sustine Catalin Vultur.

Vezi si: Atentie, ieseni! Mai puteti obtine sume importante de la UE pentru dezvoltarea afacerilor

Utilaje performante

Un alt iesean care a primit banii de la UE este Bogdan Pantazi. Tanarul fermier a obtinut aproape un milion de euro pentru achizitia unui utilaj agricol performant. Bogdan Pantazi are o suprafata de cateva sute de hectare cultivata cu sfecla de zahar si este al doilea mare fermier din judet care in ultimul deceniu cultiva aceasta cultura. Pentru ca a crescut suprafata cultivata, avea nevoie de un utilaj performant pentru a strange productia. De aceea a cumparat, prin intermediul unui proiect cu fonduri europene, un utilaj agricol cu care sa cultive sfecla de zahar. Acesta este singurul din Iasi si este cel mai scump. Potrivit proiectului, utilajul a costat 489.000 de euro. Astfel, acest utilaj performant, care are GPS, poate sa tina minte parcela si peste cateva luni, cand va executa o alta lucrare a solului, sau in anul urmator, cand se va intoarce pe acelasi traseu. In functie de 3 coordonate, respectiv longitudine, altitudine si latitudine, utilajul se deplaseaza pe toata suprafata terenului agricol aproape singur. GPS-ul functioneaza si noaptea, chiar si in conditii de ceata si praf.

Vezi si: "Taticii" fondurilor europene! Ei sunt cei care fac tot ce trebuie pentru ca iesenii ce vor sa devina afaceristi sa primeasca banii GRATIS!

"Aici, la Pascani, a fost un bazin al sfeclei de zahar foarte mare. Acum am ramas doar noi. Oricum, la productie, suntem cei mai buni din Moldova. Din cate stiu, Iasul e primul la productia de sfecla de zahar, dupa Neamt, Braila si Botosani", sustine Bogdan Pantazi.

Fara acest utilaj minune, fermierul nu ar fi reusit sa aiba o productie buna in ultimii ani. Alte proiecte de aproape un milion de euro fiecare au fost finantate cu fonduri europene pentru modernizarea sistemului de irigatii, achizitia de utilaje agricole sau pentru infiintarea unor spatii de depozitare. Astfel, firma Vitaplant SRL, detinuta de sotii Constantin si Mariana Pintilii, care desfasoara un model de business foarte rentabil din intermedieri în comertul cu materii prime agricole, animale vii, materii prime, textile sau semifabricate au primit 800.000 de euro si mai multe spatii de depozitare pentru cereale in comuna Bals.

Adauga un comentariu