News Flash:

Canalul Dunare-Marea Neagra functioneaza, in ciuda piedicilor puse de Romania - guvernatorul Odesei

27 Mai 2009
665 Vizualizari | 0 Comentarii
Afisat la ora 18:33

Guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a declarat marti ca in ciuda piedicilor puse de Romania, constructia canalului Dunare-Marea Neagra a fost finalizata, canalul functioneaza si chiar aduce venituri Ucrainei si in special regiunii Odesa.
Potrivit portalului informational regional dumskaia.net, guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk, a facut aceasta declaratie marti, la sedinta Colegiului administratiei regionale de stat.
Guvernatorul regiunii Odesa s-a aratat foarte multumit de faptul ca practic a fost finalizata constructia canalului Dunarea-Marea Neagra. Potrivit lui Serdiuk, in pofida piedicilor puse de Romania, canalul functioneaza totusi si aduce venit Ucrainei si in special regiunii Odesa.
Oficialul si-a exprimat convingerea ca in urmatorii cinci ani volumul schimbului de marfuri pe Dunare va creste de 30 de ori, motiv pentru care canalul Dunarea-Marea Neagra va fi foarte solicitat, iar consecinta va fi ca va aduce venituri mai mari. "Aceste fluxuri de marfuri vor merge prin porturile noastre, cu folosirea vaselor noastre. Este evident ca aceste lucruri vor aduce un venit foarte mare Ucrainei", a spus guvernatorul regiunii Odesa, Nikolai Serdiuk.
Pe de alta parte, Nikolai Serdiuk, este de parere ca decizia Curtii de la Haga legata de delimitarea platoului continental in zona Insulei Serpilor "este una pozitiva pentru Ucraina". Prin urmare, a cerut guvernatorul, Kievul "trebuie sa inceapa valorificarea economica intensa a platoului continental din zona insulei".
"Si atunci vor fi eliminate toate aspectele problematice din jurul Insulei Serpilor", a conchis Serdiuk.
Ministerul roman de Externe reamintea la inceputul acestei luni ca in mai 2008, in octombrie 2008 si martie 2009, reprezentantii Comisiei Economice ONU pentru Europa (UNECE) au cerut in mod explicit Ucrainei sa nu mai deruleze nicio lucrare in cadrul proiectului Bistroe, indiferent daca lucrarile ar fi de intretinere a ceea ce s-a realizat deja sau ar reprezenta noi lucrari.
Din cerintele UNECE si din documentele redactate, rezulta cu claritate, potrivit MAE, ca Ucrainei i s-a solicitat in repetate randuri sa opreasca toate lucrarile la canalul Bistroe si ca solicitarile de a opri lucrarile nu au fost niciodata revocate. De asemenea, din acele documente reiese ca lucrarile la Bistroe sunt derulate cu incalcarea normelor internationale, procedura prevazuta de Conventia Espoo nefiind aplicata corespunzator. MAE mai atragea atentia ca oficialii Conventiei Espoo analizeaza in prezent noi posibilitati de actiune in acest dosar, pentru a determina Ucraina sa se conformeze obligatiilor asumate pe plan international.
Precizarile MAE veneau dupa ce presedintele Comisiei pentru Integrare Europeana din Parlamentul ucrainean declarase la o intalnire cu presa din Romania ca Espoo ar fi revocat recent recomandarea de incetare a lucrarilor la Bistroe. "La cererea partii romane, Comitetul statelor-parti ale Conventiei Espoo a recomandat Guvernului ucrainean sa opreasca lucrarile la Bistroe. Dupa ce partea ucraineana a trimis Comitetului Espoo explicatiile si motivatiile, s-a decis revocarea recomandarilor", a afirmat Tarasiuk.
Canalul Bistroe a revenit in atentia publica in martie, dupa ce Ministerul roman al Afacerilor Externe a anuntat ca a cerut Ambasadei Ucrainei lamuriri referitoare la informatiile aparute despre inaugurarea unui baraj de pe artera navigabila de mare adancime "Dunare - Marea Neagra" (Bistroe). Cu acest prilej, partea romana a reamintit partii ucrainene ca astfel de actiuni incalca prevederile internationale.
Totodata, Secretarul executiv al Comisiei Economice ONU pentru Europa (UNECE), Jan Kubis, a transmis in martie vicepremierului ucrainean Grigori Nemirea o scrisoare prin care atrage atentia ca Ucraina nu isi respecta obligatia de a opri lucrarile la Bistroe si a initiat chiar faza a doua a acestora. Kubis atragea atentia in scrisoare ca, desi Ucraina are obligatia de a nu mai continua nicio lucrare (inclusiv in cadrul fazei I) pentru finalizarea proiectului Bistroe pana la indeplinirea cerintelor impuse de Conventia Espoo, din informatiile comunicate Comitetului de Implementare a Conventiei Espoo reiese ca lucrarile nu au fost oprite si, mai mult, au fost executate lucrari la construirea digului de protectie care ar face parte din cadrul fazei a doua a proiectului. In scrisoare se mai arata ca asemenea actiuni sunt contrare cerintelor pe care Comitetului de Implementare le-a impus Ucrainei in octombrie 2008 si reprezinta o continua violare de catre autoritatile de la Kiev a prevederilor Conventiei Espoo.
In scrisoarea din 25 martie 2009 secretarul executiv semnaleaza si faptul ca studiul de impact transmis de Ucraina este lacunar si nu respecta conditiile prescrise de Conventie. In incheiere, Comitetul solicita Ucrainei sa transmita in scris informatii care sa confirme in mod clar si neechivoc faptul ca lucrarile de orice fel au fost oprite si ca pentru fiecare faza s-a inceput aplicarea integrala a Conventiei Espoo.
Canalul Bistroe, inaugurat in august 2004 pentru a permite Kievului sa aiba acces navigabil la Marea Neagra, a fost considerat o amenintare la adresa mediului de catre Uniunea Europeana, Statele Unite, World Wildlife Fund (WWF) si mai ales Romania. Partea ucraineana a desfasurat lucrari de adancire a canalului, care traverseaza pe o distanta de cativa kilometri rezervatia Deltei Dunarii, inscrisa din 1991 in Patrimoniul mondial al UNESCO.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.3003 (s) | 22 queries | Mysql time :0.171060 (s)