National

Cancelaria premierului, reinfiintata dupa trei ani, printr-un amendament al unui senator PSD

Publicat: 22 aug. 2012
Cancelaria primului-ministru, desfiintata in martie 2009, a fost reinfiintata in vara acestui an, printr-o lege aprobata de Parlament in luna iulie si care aproba cu amendamente prima ordonanta de urgenta emisa de Guvernul Ponta, privind noua organizare in cadrul administratiei publice centrale, informeaza agentia de stiri Mediafax.
Ordonanta de urgenta a Guvernului nu prevedea nimic legat de reinfiintarea Cancelariei premierului, ci introducea, printre altele, functiile de ministru delegat pentru Administratia Publica, pentru Dialog Social si, respectiv, pentru Mediul de Afaceri.
Ordonanta a fost insa aprobata in luna iulie, conform procedurii, printr-o lege a Parlamentului care a preluat mai multe amendamente ale senatorului PSD Trifon Belacurencu.
Unul dintre amendamentele acceptate prevede ca aparatul de lucru al Guvernului este alcatuit atat din Secretariatul General, departamente si alte structuri organizatorice, dar si din Cancelaria primului-ministru. Cancelaria va fi condusa de o persoana cu rang de ministru si va include unul sau mai multi secretari de stat si consilieri de stat.
Reinfiintarea dupa mai mult de trei ani a Cancelariei este justificata de catre senator prin faptul ca aceasta va reprezenta „o parghie eficienta in activitatea primului-ministru” in procesul de analiza, elaborare si comunicare a solutiilor pentru indeplinirea programului de guvernare.
În scopul evitarii oricaror cheltuieli bugetare suplimentare, Cancelaria primului-ministru va fi o structura fara personalitate juridica, alcatuita numai din acele compartimente necesare realizarii acestui obiectiv, care in prezent functioneaza in componenta altor institutii publice.
În martie 2009, fostul Guvern a decis prin ordonanta de urgenta desfiintarea Cancelariei primului-ministru, argumentand ca modul de organizare a acestei structuri, atunci cu personalitate juridica, s-a dovedit nefunctionala, existand paralelisme si suprapuneri in unele domenii cu Secretariatul General al Guvernului, precum coordonarea procesului politicilor publice, planificarea strategica, reprezentarea in fata instantelor judecatoresti.
” Aceste neconcordante au fost evidentiate si prin evaluarile organizatiilor internationale. Astfel, Raportul comprehensiv de monitorizare pe 2005 elaborat de Comisia Europeana specifica faptul ca Secretariatul General al Guvernului si Cancelaria primului-ministru, institutii care alcatuiesc centrul Guvernului, se confrunta cu existenta unor suprapuneri in ceea ce priveste atributiile si functiile lor specifice. De asemenea, atat SIGMA (Support for Improvement in Governance and Management), cat si Banca Mondiala au exprimat necesitatea reformarii si restructurarii aparatului de lucru al Guvernului. O analiza a aparatului de lucru al Guvernului la nivelul statelor membre ale Uniunii Europene a aratat ca Romania este singurul stat care are centrul Guvernului format din doua institutii distincte”, se arata in ordonanta din 2009.
Un alt argument prezentat era ca institutia Cancelariei a devenit o structura cu multiple atributii si cu un mare numar de personal, care nu poate raspunde rapid la multitudinea de probleme de pe agenda Guvernului din cauza domeniului extins de competente care ii revine.
Desfiintarea Cancelariei a fost prezentata la acel moment si ca o masura de restrangere a cheltuielilor bugetare in contextul crizei economice.


loading...

Adauga un comentariu