Actualitate

Cancelarul Austriei, despre presupusele „presiuni” asupra firmelor austriece din România

Publicat: 07 dec. 2022
Cancelarul Austriei despre presupusele presiuni asupra firmelor austriece din România
Cancelarul Austriei, despre presupusele „presiuni” asupra firmelor austriece din România

Cancelarul Austriei, Karl Nehammer, a făcut referire miercuri , într-o ședință cu ușile închise a PPE, la presupusele „presiuni” asupra firmelor austriece din România, după ce europarlamentarul Rareș Bogdan a invocat legăturile economice puternice între cele două țări.

„Mă declar surprins dacă se va întâmpla. Misiunea noastră e să ne apărăm companiile. Temele ar trebui să rămână separate, economia cu economia și securitatea cu securitatea”, a spus cancelarul Nehammer, potrivit informațiilor G4Media.

Cancelarul Austriei, despre presupusele „presiuni” asupra firmelor austriece din România

Discuția din ședința PPE a fost una extrem de tensionată, după ce cancelarul austriac a anunțat că se opune intrării României și Bulgariei în Schengen pe motiv că migranții ilegali ar trece spre Austria prin cele două țări.

„Înțeleg că se face din ce în ce mai mare presiune pe companiile austriece din România, care sunt angajatori importanț, investitori mari. E o temă de economie politică, nu de securitate. Am informat și am cerut că dacă vor exista situații în care firmele austriece vor fi supuse la presiuni, ele trebuie să informeze imediat. Am informat și misiunile internaționale, iar misiunea noastră e să ne apărăm companiile. Mă declar surprins de o asemenea manieră de acțiune dacă așa se va întâmpla, pentru că UE e mai mult decât Schengen. Noi am aderat la o uniune economică și temele ar trebui să rămână așa cum sunt: economia cu economia și securitatea cu securitatea. E o problemă nu doar a Austriei, ci e europeană”, a spus Nehammer.

Reamintim că mari companii austriece precum OMV, Erste, Raiffeisen sau Grawe au o prezență semnificativă pe piețele respective din România.

Austria se opune față de aderarea României la Schengen

Cancelarul Austriei nu a oferit un răspuns clar cu privire la aderarea României la Schengen, dar a spus că Bulgaria și România vor avea votul împreună, deoarece e o procedură care trebuie continuată.

„Avem peste 75 de mii de migranți care vin din Serbia, Bulgaria, Ungaria, România. Aceasta nu este o discuție politică, ci este una bazată pe fapte reale. Trebuie sa ne păstrăm standardele. Prima problemă e să clarificăm care e obstacolul. Austria consideră că e o problemă care va fi foarte sus pe agenda viitoarelor summit-uri.

Cred că trebuie să fim realiști. Suntem o țară din interiorul UE, nu una de graniță. Avem o problemă cu securitatea UE”.
Comentarii
  • Corect. E destept tipu. Nu are de-a face economia cu securitatea. Rares Bogdan a mai dat-o in bara. Sa se invete facultatea de economie ca el tot jurnalist este la mentalitte si s-o vazut colea protapit pe unscaun cmai caldut, se crede el buricelu lu pamantu tarii.Trebuie ordine d-le si cu problema emigrantilor. Da ai nostri i-o primit la munca si mai primeste inca multi ca romanasul nu vrea platit cu minimul pe aconomie si niste bonuri de masa, el vrea euroi de la straini. Po sa se duca acolo cine o vrea. Fie painea cat de rea tot mai ghini-n tara mia. Nici lenea nu moare di foame bre, dar cel harnic, are tot ce vrea. Nu ai nevoie de multe sa fii fericit. O viata simpla este mai fericita ca nu-ti creaza dureri de cap ca ai bani multi si vezi cum ii dramui ca de nu repede ii perzi pe nimic folositor. Avem exemple de fosti bogati au falimentat. Deh, ca Dumenzeu iti da o comoara sa vada cum o chivernisesti.

  • In primul rand Romania trebuia sa puna in fruntea delegatiei un diplomat de cariera nu un fost cititor de prompter. Idiotenia asta ne va costa. In al doilea rand, austriacul trebuie sa inteleaga ca atata timp cat un stat nu este sigur, economia este in pericol asa ca nu mai separa problemele ca sa te scoti basma curata. Oricum nu vei iesi. In al treilea rand mai marii „dulapurilor” politice romanesti, au tupeu sa-l declare „persona non grata”?

Adauga un comentariu