Boli si tratamente

Cancer de prostata: Numarul de urinari zilnice poate fi un semnal de alarma

Publicat: 06 dec. 2019

Orice forma de cancer de prostata nu prezinta simptome evidente in stadiile incipiente. O persoana nu poate simti tumora in crestere care apasa, astfel incat nu putem percepe vreo durere. O tumora care se dezvolta creste totusi nevoia de urinare.

De cate ori urinezi intr-o zi? Cat de des faceti asta ar putea fi un semn de avertizare pentru un cancer de prostata. Prostata este o glanda mica, de dimensiunea unei nuci, care inconjoara uretra. Aceasta glanda creste in dimensiuni odata cu varsta. Ea produce o proteina numita antigen specific prostatei (ASP), al carei nivel poate fi masurat cu ajutorul unei analize a sangelui. Cand este utilizata impreuna cu alte analize, analiza ASP poate ajuta medicii sa diagnosticheze cancerul de prostata.

Cancerul de prostata apare atunci cand celulele din prostata cresc intr-un mod necontrolat. In final, acestea alcatuiesc o tumora. Riscul de cancer de prostata creste pe masura ce barbatii inainteaza in varsta. Este mai frecvent la barbatii cu varste peste 70 de ani; apare mult mai rar sub 50 de ani.

Cancer de prostata: simptome

Simptomele unui cancer de prostata apar de obicei atunci cand tumora a crescut, deoarece incepe sa puna presiune pe uretra, tubul care transporta urina din vezica urinara in penis. De obicei, cancerul se dezvolta lent, deci poate sa nu arate semne timp de multi ani. Dar este important sa recunoastem simptomele atunci cand incep sa apara, deoarece in prezent nu exista leac pentru cancer.

Odata ce tumora determina cresterea prostatei sau odata ce cancerul de prostata s-a raspandit dincolo de aceasta glanda, simptomele care pot sa apara includ durere sau arsura la urinare, la ejaculare. Puteti sa observati o diminuare a fluidului cand ejaculati. Poate sa apara sange in urina sau sperma, presiune sau durere in rect. Puteti sa simtiti durere sau rigiditate in partea inferioara a spatelui, solduri, pelvis sau coapse. De asemenea, apar probleme cu obtinerea unei erectii.

Frecventa de urinare crescuta, semn precoce

Mai exista un semn demn de luat in calcul si care priveste numarul de urinari zilnice. O persoana care are nevoie sa urineze mai frecvent, de multe ori in timpul noptii, cu nevoia de a se grabi la toaleta, nu trebuie sa ignore asta. Ar putea fi un semn precoce pentru cancer de prostata.

Pe masura ce tumora apasa pe uretra, afecteaza modul in care o persoana isi goleste vezica. Daca aveti oricare dintre aceste simptome, este important sa le verificati cu medicul dumneavoastra.

Care este frecventa normala de urinare

Oamenii sunt diferiti, asa ca este greu de spus care este frecventa urinara normala. Pentru majoritatea oamenilor, numarul normal este de 6-7 urinari in 24 de ore. Intre 4 si 10 urinari pe zi poate fi, de asemenea, normal daca acea persoana este sanatoasa. Frecventa urinara normala depinde si de cantitatea de lichid pe care o bei intr-o zi, dar si de tipurile de lichide consumate.

Este foarte important si momentul din zi in care mergi la toaleta. Pentru ca si asta poate spune ceva despre sanatatea ta. Potrivit Cancer Research UK, ridicarea in timpul noptii pentru a va goli vezica poate fi un semn pentru cancerul de prostata.

Daca o persoana este ingrijorata de cat de des urineaza, iar asta incepe sa-i afecteze viata de zi cu zi sau daca suspecteaza ca ar putea avea oricare dintre simptomele cancerului de prostata, este important sa vorbeasca cu medicul. Odata ce cancerul de prostata s-a raspandit, rata de supravietuire la cinci ani scade sub 30%. Expertii in sanatate spun ca 84% dintre barbati supravietuiesc cancerului de prostata timp de 10 sau mai multi ani, dar acest lucru depinde in mare masura de diagnosticul precoce.loading...

Adauga un comentariu