Magazin

CANCER MAMAR. Semnalul USOR DE OBSERVAT care il indica

Publicat: 26 sept. 2014
1

La femeile aflate la varsta mijlocie, odata cu cresterea cu mai multe numere a marimii pe care o poarta la fusta, creste si riscul cancerului de san, deoarece obezitatea centrala – grasimea depusa in partea de mijloc a corpului – este un binecunoscut factor de risc pentru aparitia acestui tip de cancer.

Femeile la care, dupa varsta de 25 de ani, marimea fustei a crescut cu un numar la fiecare deceniu, au dupa menopauza un risc de aparitie a cancerului mamar cu 33% mai mare decat femeile care nu si-au schimbat marimea pe care o poarta la fuste, sustin cercetatorii de la University College London.

Citeste si Metode naturale prin care scapati de tusea iritativa si de raguseala

Daca si alte studii vor confirma ca marimea purtata la fusta este un indicator fiabil pentru prezicerea riscului de cancer mamar, atunci acest fapt ar putea furniza femeilor un mijloc simplu si eficace de a-si supraveghea greutatea corporala, pentru a-si mentine sanatatea, potrivit descopera.ro.

Studiul a urmarit, timp de 3 ani, peste 90.000 de femei din Anglia, cu varsta de 50-59 de ani si 60-69 de ani. In timpul studiului, 1090 femei s-au Imbolnavit de cancer de san, iar cercetatorii au observat ca o crestere a masurii la fusta cu un numar la fiecare 10 ani (de exemplu de la 12 la 14, dupa masurile britanice), Intre varsta de 25 de ani si perioada de post-menopauza, este asociata cu o crestere a riscului de cancer  de san cu 33%. O crestere cu doua numere era asociata cu o sporire a riscului cu 77%.

Citeste si Cafeaua, buna sau nu cand esti la dieta? Iata ce spune medicul nutritionist

40% dintre cancerele de san ar putea fi prevenite prin schimbari in stilul de viata, de pilda mentinerea unei greutati corporale sanatoase si activitatea fizica regulata, spun specialistii In domeniu.

Unii experti considera ca studiul are unele neajunsuri, printre care faptul ca sistemele de masuri s-au schimbat de-a lungul vremii si ca se bazeaza pe necesitatea ca femeile de peste 60 de ani sa tina minte ce numar purtau la fusta la 25 de ani, aspecte care ar putea afecta fiabilitatea metodei de predictie.

Citeste si ATENTIE! Iata ce s-a descoperit despre consumul de produse lactate

Totusi, lucrul important care reiese din studiu – confirmand si cercetari anterioare – este ca exista anumiti factori legati de stilul de viata si care influenteaza riscul de cancer mamar la femei, unul dintre cei mai importanti fiind greutatea corporala.

Mentinerea unei greutati sanatoase, activitatea fizica regulata si reducerea consumului de alcool sunt elemente importante In prevenirea aparitiei cancerului de san.

Adauga un comentariu