Boli si tratamente

Cancerul anal. Tipuri, simptome si tratament

Publicat: 09 aug. 2011
7

Cancerul anal este o forma mai putin comuna de cancer, care afecteaza anusul. El este responsabil pentru 1-2% din cazurile de cancer ce implica sistemul digestive si, in majoritatea cazurilor, apare la persoanele cu varsta peste 50 ani.

Tipuri de cancer anal
1. Carcinom scuamos.
Aproximativ jumatate din cazurile de cancer anal sunt reprezentate de carcinomul scuamos. Acesta isi are originea in celulele care tapeteaza marginea anala si canalul anal. Marginea anala reprezinta partea anusului care se gaseste jumatate in exteriorul si jumatate in interiorul corpului, iar canalul anal este o partea interna a anusului.

2. Carcinom cloacogenic.
Este responsabil pentru 25-35% din cazurile de cancer anal. Acest tip de carcinoma se dezvolta in zona de tranzitie (cloaca) dintre canalul anal si rect.

3. Adenocarcinom.
15% dintre cancerele anale sunt adenocarcinoame, care afecteaza glandele din regiunea anala.

4. Cancere cutanate.
Un mic procent din cancerele anale sunt carcinoame bazale sau melanoame maligne, care sunt doua forme de cancer de piele.

Simptomele cancerului anal

– durere;
– mancarime;
– sangerare;
– disconfort la defecatie;
– modificari ale frecventei defecatiei;
– modificari ale diametrului scaunului;
– scurgeri anale;
– noduli limfatici mariti in regiunea anala sau inghinala.

Cauzele cancerului anal
Cauza exacta a cancerului anal ramane necunoscuta, desi unele persoane par a prezenta un risc mai crescut la a dezvolta boala. Printre acestea se numara fumatorii, bolnavii cu anumite tipuri de papiloma virus uman, si indivizii cu probleme in regiunea anala, precum fistule anale.

Persoanele cu sistemul imunitar slabit, precum sunt bolnavii cu HIV sau care urmeaza un tratament cu medicamente imunosupresoare, sunt, de asemenea, mai predispuse la dezvoltarea cancerului anal.

Investigatii utile in diagnosticarea cancerului anal
Cancerul anal este uneori descoperit in cursul unui examen fizic de rutina sau unei interventii chirurgicale minore, precum operatia de indepartare a hemoroizilor. De asemenea, poate fi diagnosticat prin efectuarea tuseului rectal.

Persoanelor cu varsta de peste 50 ani, care nu prezinta simptome, li se recomanda efectuarea unei examinari rectal digitale la fiecare 5-10 ani. Aceata procedura este utila si in descoperirea cancerelor colorectale.

Alte investigatii de diagnostic ce pot fi realizate in cazul cancerului anal cuprind:
– anoscopia: metoda de examinare a canalului anal, efectuata cu ajutorul unui endoscop;
– proctoscopia: tehnica de vizualizare directa a canalului anal si rectului cu ajutorul unui endoscop prevazut cu o sursa de iluminare;
– ecografia transrectala: procedura care foloseste unde sonore pentru a obtine o imagine a regiunii anale;
– biopsie: procedura ce consta in prelevarea si examinarea microscopica a unei monstre de tesut de la nivelul oricarei cresteri suspecte;

Clasificarea cancerului anal in functie de severitate
Stadiul 0. Cancerul este prezent doar in stratul celular superficial al tesutului anal.
Stadiul I. Tumoarea a depasit stratul superficial, insa are un diametru mai mic de 2 cm.
Stadiul II. Tumoarea este mai mare de 2 cm, insa nu s-a extins la nodulii limfatici sau organele invecinate.
Stadiul IIIA. Cancerul s-a extins la nodulii limfatici din regiunea inghinala sau mijlocie a abdomenului, sau la organele invecinate, precum vaginul sau vezica urinara.
Stadiul IIIB. Cancerul s-a raspandit la nodulii limfatici din regiunea mijlocie a abdomenului sau inghinala, sau la organele invecinate si nodulii limfatici din jurul rectului.
Stadiul IV. Cancerul s-a extins la nodulii limfatici localizati la distanta in abdomen sau la organe departate.

Tratamentul cancerului anal
Cancerul anal se trateaza prin trei metode, aplicate in corelatie sau individual: tratament chirurgical, radioterapie, si chimioterapie.
Tratamentul chirurgical poate fi efectuat prin doua tipuri de interventii chirurgicale:

1. Rezectia locala a tumorii si a tesutului inconjurator se foloseste daca cancerul nu s-a extins. 2. Rezectia abdomino-perineala este o procedura mai complexa in cadrul careia se indeparteaza anusul si portiunea inferioara a rectului. Rezectia va fi urmata de deschiderea unei portiuni a colonului, prin peretele abdominal, la suprafata pielii, creandu-se un anus artificial (colostomie).

Radioterapia consta in aplicarea de radiatii asupra zonei interesate. De regula, radiatia este administrata extracorporeal. Efectele secundare specifice radioterapiei cuprind oboseala, afectare cutanata asemanatoare unei arsuri solare si leziuni anale.

Chimioterapia combate cancerul cu ajutorul substantelor medicamentoase, ce pot fi administrate sub forma de comprimate sau intravenos. Unele tipuri de chimioterapice actioneaza direct asupra celulelor canceroase distrugandu-le, in timp ce altele le fac mai vulnerabile fata de radiatii.

Principalele medicamente folosite in cazul cancerului anal sunt 5-fluorouracilul si mitomicina. Chimioterapia afecteaza atat celulele canceroase, cat si pe cele sanatoase. Efectele secundare include greata si varsaturi, caderea parului, scaderea poftei de mancare, diaree, leziuni orale, oboseala, scurtarea respiratiei, si slabirea sistemului imun.

Cancerul anal este in multe cazuri vindecabil. Succesul tratamentului depinde de stadiul in care este descoperita boala.

Adauga un comentariu