Local

Cancerul – boala care ucide orice speranta

Publicat: 22 feb. 1999

•Bolnavii de cancer se simt marginalizati de societate •Pentru acordarea retetelor medicale exista cite un singur medic in fiecare judet •In Iasi, un locuitor dintr-o suta este bolnav de cancer

An de an, cancerul, una din bolile secolului XX, continua sa faca ravagii. Copii sau batrini, muncitori sau magistrati, saraci sau bogati – toti mor de cele mai multe ori in chinuri groaznice. Cancerul nu alege. Ajungind pe ultima suta de metri, doboriti de durerile atroce si ignorind dogmele religioase cancerosii isi doresc mai mult decit orice moartea. Statisticile sint cutremuratoare. In Romania, 16% din numarul total de decese sint provocate de cumplita boala.

„Mama, vreau sa mor!”

Pentru copiii bolnavi de cancer verbul „a trai” nu mai are nici o valoare. Tintuiti in paturi de spital, micutii isi intreaba zilnic parintii cit le-a mai ramas de trait. „Mama, tata, dupa ce o sa mor iti vei mai aminti de mine?”, este una din intrebarile copiilor aflati in pragul mortii. Situatia adolescentilor este mai dificila. Ajungind sa constientizeze boala, imbatriniti de atita durere la doar citiva ani, rostesc cu disperare: „Vreau sa mor!”. „Copiii bolnavi de cancer traiesc o adevarata tragedie. Societatea ii respinge, colegii de scoala sau prietenii ii evita. De multe ori se petrece un fapt si mai grav. Unii parinti isi abandoneaza copiii bolnavi. Ne-am confruntat cu un caz absolut sfisietor: o fetita de 7 ani, bolnava de cancer a fost abandonata in spital de mama ei, imediat ce aceasta a aflat de la medici cumplitul diagnostic. Cu o saptamina inainte de a-i muri singurul copil, mama a venit la clinica si ne-a cerut sa-i dam fetita acasa pentru a fi linga ea atunci cind va pasi xdincolox”, ne-a declarat Gabriel Crumpei, medic psihiatru la Policlinica nr.1.

In judetul Iasi un om dintr-o suta sufera de cancer

Pentru a putea continua tratamentul, din cauza sistemului greoi care functioneaza la ora actuala, bolnavii de cancer sint obligati sa parcurga un traseu birocratic extrem de dificil. „Legislatia este invechita, si dateaza inca din anii 60. In fiecare judet exista doar un singur medic care poate reinnoi retetele de morfina sau alte opiacee”, a precizat dr. Constantin Volovat care este unicul medic care reinnoieste retetele pentru suferinzii de cancer. Existenta unui singur medic in judet presupune deplasarea bolnavului pe distante uneori foarte mari.

„Medicul de familie ar trebui sa aiba competenta eliberarii unor astfel de retete. Acestia ar trebui sa reprezinte pivotul asistentei medicale din Romania, lucru insa greu de realizat. In cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie Iasi nu a existat pina de curind o catedra de Oncologie.
Medicii generalisti nu pot avea cunostintele necesare eliberarii unor astfel de retete si evita sa se amestece in probleme pe care nu le cunosc. La ora actuala in Iasi, la initiativa prof. dr. Ostin C. Mungiu, presedintele Asociatiei Romane pentru Studiul Durerii, s-a infiintat singura catedra de Algeziologie, singura de acest gen din tara, disciplina care se ocupa in special cu monitorizarea durerilor pacientilor. Este o initiativa remarcabila care va permite formarea unor medici cu un nivel de cunostinte in ceea ce priveste durerile pacientilor bolnavi de cancer. Acesta reprezinta un pas foarte important.”, ne-a mai declarat dr. C-tin Volovat.

Numarul imbolnavirilor de cancer a crescut in acest an, fata de aceeasi perioada din 1998 cu 97 de cazuri. Statisticile Directiei de Sanatate Publica arata o crestere a numarului de bolnavi cu tumori maligne, inregistrati in 1999 atit in mediul urban cit si mediul rural. Cifra mortalitatii datorita cancerului este de asemenea mai mare decit anul trecut. Tinind cont de faptul ca numarul total al bolnavilor de cancer in momentul de fata este de 8700, rezulta ca in judetul Iasi un om dintr-o suta are cancer.

Cancerosii – o categorie defavorizata de actuala guvernare

Bolnavii de cancer au nevoie pe linga un real sprijin material – medicamentele citostatice fiind foarte scumpe – si de sprijin moral. Acesta se poate realiza de un psiholog, un asistent social si se impune si prezenta unui preot. Cel mai important in oncologie este tratamentul in echipa al bolnavilor. „Pentru ca tratamentul sa aiba succes trebuie sa ii convingi ca aceasta boala poate fi invinsa. Daca bolnavii nu pot comunica trebuie sa intervenim noi, psihiatri. De asemenea bolnavii trebuie protejati impotriva societatii care ii izoleaza”, a declarat dr. Gabriel Crumpei, medic psihiatru, care a initiat la Facultatea de Teologie un curs de medicina si consiliere pastorala. El este de altfel si cel mai apropiat de sufletele celor bolnavi. In ciuda eforturilor sale, problema cu care se confrunta este cea a fondurilor care lipsesc cu desavirsire.

Serviciile de asistenta sociala si suport psihologic a bolnavilor de cancer nu sint incluse in programul national de finantare a sanatatii. In ciuda faptului ca Legea 52/l967, care includea bolnavii de cancer in rindul persoanelor cu handicap, nu a fost abrogata, reglementari ulterioare, facute dupa niste criterii cel putin dubioase au privat aceasta categorie de toate facilitatile. In judetul Iasi se afla in evidenta 8700 de bolnavi de cancer dintre care peste 500 sint copii. Multi dintre acesti oameni muncesc pentru a se putea intretine si pentru a nu fi complet izolati. Uneori ei presteaza chiar munci fizice grele. Cu toate acestea, bolnavii de cancer nu beneficiaza nici macar de o scutire de impozit pe salar.

Citostaticele, medicamentele care au drept scop oprirea celulelor bolnave sunt deosebit de scumpe. Medicii oncologi sint de parere ca medicamentele necesare „tratarii” cancerului „sint doar teoretic gratuite”, acestea obtinindu-se cu bani grei de catre bolnavi. „Bucurestiul a primit anul acesta pentru bolnavii de cancer 13 miliarde de lei. Sase judete din Moldova au primit in total pentru 1999 doar 1 miliarde de lei, din care judetul Iasi are alocat aproximativ 180 milioane lei. In aceasta conjunctura este normal ca bolnavii vor fi obligati sa suporte cheltuielile tratamentului obligatoriu dar care ajunge de ordinul milioanelor” a declarat dr. Constantin Volovat.

Singura societate de lupta contra cancerului din Romania functioneaza la Iasi

La inceputul anului 1993, un grup de medici oncologi impreuna cu bolnavi de cancer sau rude ale acestora au infiintat Liga de Lupta Contra Cancerului „Moldavia” (LLCC), singura de acest gen din tara. „Inceputul a fost deosebit de anevoios, dar prin eforturi conjugate am reusit sa depasim faza de inceput. Desigur sintem constienti ca actrivitatea noastra este perfectibila precum si proiectele noastre de viitor. Dorim sa infiintam un cabinet de consultatii oncologice cu toata dotarea necesara, care sa aiba la dispozitie si o ambulanta. Comitetul LLCC a inaintat propuneri privind modificarea legislatiei. In acest sens senatorul Varujan Vosganian, presedintele de onoare al ligii a incercat sa intervina la Ministerul Muncii si Protectiei Sociale dar tot fara nici un rezultat.” ne-a declarat Bart Corneliu, presedintele Ligii de Lupta Contra Cancerului.

Desi la inceput aceasta asociatie a obtinut finantarea proiectelor prin programul PHARE, la ora actuala nu exista nici un sponsor care sa-i ajute pe bolnavii de cancer. „Nu avem fonduri nici sa cumparam ziare. Abia ne putem permite sa platim cheltuielile de intretinere a spatiului pe care-l avem”, ne-a declarat Daniela Tifui, secretara Ligii. Angajata inca de la infiintarea asociatiei, Daniela Tifui lucreaza pentru numai 400.000 lei pe luna. „Toti ne promit sprijin dar niciodata acesta nu se concretizeaza. Am inaintat proiectele noastre fundatiilor de prestigiu, dar de fiecare data ne-au fost respinse. Este ciudat ca se gasesc bani pentru tot felul de sponsorizari, iar la noi nu se gindeste nimeni”, ne-a precizat Maria Litvinchevici, membra a ligii.

Maria Litvinchevici, bolnava de cancer la sin, a fost operata in urma cu 11 ani. „Diagnosticul de cancer ne stigmatizeaza. Din pacate el reprezinta o eticheta care ne individualizeaza si care ne separa de restul lumii. Eu am reusit sa depasesc situatia dar avem membri care inca nu se pot obisnui cu ideea ca sint bolnavi de cancer. Aproape toti ne simtim brusc inlaturati din viata sociala. Traiesti cu apasatoarea teama ca nu vei mai face parte dintre cei vii, sau cel putin iti simti stigmatul: cancerosul. Nu toti bolnavii realizeaza ca nu s-a tras cortina vietii peste ei. Liga ne-a ajutat sa facem cel mai important pas: legarea prieteniilor intre membrii „, a mai adaugat Maria Litvinchevici.

Liga de lupta contra cancerului „Moldavia” are in desfasurare mai multe programe. Unul dintre acestea este cel denumit generic „Demnitate si speranta”. El se desfasoara in colaborare cu Cabinetul Judetean de Oncologie Iasi. Programul cuprinde activitati de asistenta medicala, psihoterapeutica si spirituala oferite unui grup de 30 de femei diagnosticate si operate de cancer la sin, precum si activitati de reinsertie sociala. Membrele ligii se intilnesc o data pe luna pentru a discuta despre modul in care abordeaza fiecare dintre ele boala. Un alt program care se afla in curs de desfasurare este destinat copiilor bolnavi de cancer si este realizat in colaborare cu Clinica de Oncopediatrie a Spitalului de Copii „Sf.Maria” din Iasi. Programul ofera asistenta socio-medicala unui grup de 20 de copii bolnavi de cancer si familiilor lor.

„Programele noastre sint sustinute de echipe de specialisti. Din pacate ele se desfasoara din ce in ce mai rar din cauza lipsei fondurilor. Nimeni nu pare a fi interesat de suferinta acestor oameni si cu atit mai putin de donarea de bani sau alte mijloace materiale pe care le-am putea folosi pentru continuarea acestor proiecte. Pentru a atrage in programul nostru cit mai multi oameni avem nevoie sa le asiguram si un sprijin material pe linga suportul psihologic”, a declarat reporterilor nostri dr. Gabriel Crumpei.

Practic proiectele LLCC isi propun atit imbunatatirera starii psihofizice a bolnavilor si familiilor acestora, dar si formarea din rindul pacientilor a unui grup de persoane care sa continuie proiectele. Evitarea situatiei de marginalizare si stigmatizare a bolnavilor si lamurirea acestora asupra unor aspecte legate de cancer sint numai doua dintre obiectivele pe care si le propun aceste proiecte.

„Cancerul este un grup de boli caracterizat prin cresterea necontrolata si diseminarea celulelor anormale. Daca inmultirea celulelor anormale nu este stopata se poate ajunge la deces.” Aceasta este definitia cancerului in dictionarele de specialitate. Remedii? Interventie chirurgicala, expunerea la radiatii, medicamente citostatice si hormoni. Tratamentul aplicat poate da rezultate bune. De cele mai multe ori interventia medicilor este insa tardiva.loading...

Adauga un comentariu