Boli si tratamente

Cancerul de ficat. Cum se manifesta si care sunt optiunile de tratament

Publicat: 23 mai 2019
25

Cancerul de ficat este un tip de cancer care se dezvolta in ficat sub forma unor tumori in/pe organ si care are o rata scazuta de supravietuire. Unele tipuri de cancer se dezvolta in afara ficatului si se extind in zona. Cu toate acestea, numai cancerele care incep in ficat sunt descrise ca fiind cancer de ficat. Factorii de risc major includ consumul excesiv de alcool, diverse forme de hepatita si diabetul zaharat. Cancerul de ficat este extrem de grav, iar simptomele sunt adesea evidente abia atunci cand boala atinge un stadiu avansat. Printre simptome se numara: icter, durere abdominala, pierdere in greutate inexplicabila, un ficat marit, oboseala, greata, 
varsaturi, dureri de spate, mancarime, febra. 

Stadiul in care se depisteaza boala ii permite medicului sa decida cursul tratamentului. Cancerul de ficat este clasificat in patru stadii. Stadiul I: Tumoarea este in ficat si nu s-a raspandit la alt organ sau locatie. Stadiul II: Fie ca exista mai multe tumori mici, care raman toate in ficat, fie exista o tumoare care a ajuns la un vas de sange. Stadiul III: Exista diferite tumori mari sau o tumoare care a ajuns la principalele vase de sange. Cancerul poate ajunge, de asemenea, la vezica biliara. Stadiul IV: Cancerul a metastazat. Aceasta inseamna ca s-a raspandit in alte parti ale corpului. Odata ce a fost identificat exact stadiul de dezvoltare a bolii, poate incepe tratamentul.

Tratamentul cancerului hepatic. Pentru persoanele care au cancer de ficat in stadiu incipient, care pot fi tratate, numai interventia chirurgicala care elimina total tumorile va duce la o sansa de recuperare. Optiunile chirurgicale includ urmatoarele:

1. Hepatectomia partiala. Atunci cand tumoarea este mica si ocupa o parte mica din ficat, acea parte a ficatului poate fi indepartata chirurgical. Cu toate acestea, multe persoane cu cancer hepatic au ciroza. Aceasta inseamna ca o hepatectomie trebuie sa lase in urma suficienta tesut sanatos pentru ca ficatul sa-si indeplineasca functiile necesare dupa interventie. Interventiile chirurgicale la nivelul ficatului pot duce la sangerari excesive si la cheaguri de sange, precum si la infectii si pneumonie.

2. Transplant de ficat. Candidatii pentru un transplant de ficat nu pot avea o tumoare mai mare de 5 cm sau mai multe tumori mai mari de 3 cm. Riscul de revenire a cancerului este prea mare pentru a justifica o procedura la fel de riscanta ca un transplant daca tumora este mai mare. Atunci cand transplantul are succes, riscul de revenire a cancerului este mult redus si functia normala poate fi restabilita. Cu toate acestea, sistemul imunitar poate "respinge" noul organ, atacandu-l ca organism strain, si exista oportunitati limitate de a efectua transplanturi. Majoritatea organelor disponibile in fiecare an sunt utilizate pentru tratarea altor boli decat cancerul hepatic. Medicamentele care suprima sistemul imunitar pentru a gazdui noul ficat pot duce, de asemenea, la infectii grave.

Tratamentul tumorilor incurabile. Cancerul hepatic avansat, pe de alta parte, are o rata de supravietuire extrem de scazuta. Cu toate acestea, exista pasi pe care o echipa medicala ii poate face pentru a incetini boala. 1. Terapia ablativa: substantele sunt injectate direct in tumoare, cum ar fi alcoolul. Laserele si undele radio pot fi, de asemenea, utilizate. 2. Terapia prin radiatii: Radiatia este indreptata spre tumoare sau tumori, ucigand un numar semnificativ dintre ele. Pacientii pot prezenta greata, varsaturi si oboseala. 3. Chimioterapia: Medicamentele sunt injectate in ficat pentru a ucide celulele canceroase. La chemoembolizare, alimentarea cu sange a tumorii este blocata chirurgical sau mecanic, iar medicamentele anti-cancer sunt administrate direct in tumoare. Optiunile de tratament pot varia, in functie de tipul de cancer la ficat.

Adauga un comentariu