Boli si tratamente

Cancerul care afecteaza barbatii si evolueaza foarte lent

Publicat: 06 feb. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cancerul care afecteaza barbatii si evolueaza foarte lent
Cancerul de prostata

Cancerul de prostata. Prostata este o glandă în sistemul reproducător masculin, care joacă un rol hormonal și în producția de spermă. Apariția cancerului de prostată corespunde transformării celulelor prostatei. Inițial sănătoase, se înmulțesc într-un mod anarhic până la formarea unei tumori maligne. În 95% din cazuri, cancerul este sub forma histologică a adenocarcinomului care se dezvoltă din celulele care alcătuiesc țesutul mucoasei prostatei. Dacă cancerul începe inițial la prostată, tumora poate crește și invada alte părți ale corpului.

Evoluția acestui pacient este adesea lentă. Ca și în cazul tuturor cancerelor, există mai multe etape de evoluție. Cursul cancerului poate fi local sau la distanță, în funcție de momentul diagnosticului. Cancerul de prostată poate merge de la stadiul 1 la 4 în funcție de gradul său de răspândire.

Cancerul de prostată este cel mai frecvent cancer la barbati

Acest cancer nu este descoperit uneori niciodată în timpul viețiictive a apacientului. Prin urmare, apar doar primele simptome într-un stadiu mai avansat de dezvoltare. În majoritatea cazurilor, acestea sunt în principal simptome urinare care afectează procesul (acțiunea de a urina):

urinare frecventa
durere la urinare
hematurie
retenție acută de urină
disurie

Cancerul de prostata

Deoarece vârsta este un factor de risc semnificativ, bărbații cu vârsta peste 60 de ani ar trebui supuși unei supravegheri medicale sporite. Examinarea rectală digitală este cea mai eficientă metodă pentru detectarea prezenței unei tumori în prostată.

În mod regulat sau în caz de îndoială, medicul recomandă, de asemenea, un test de sânge pentru nivelul Antigenului specific al prostatei (PSA), reflectarea principală a funcționării glandei prostatei. „În consultatii, trebuie să căutăm și alți factori de risc pentru cancerul de prostată: fondul familial (istoric al cancerului de prostată)”, detaliază dr. Pierre-Olivier Bosset, chirurg urolog francez. Testul PSA, un antigen specific al prostatei, este o proteină realizată exclusiv de prostată, ceea ce face posibilă discuția diagnosticului și monitorizarea dezvoltării cancerului de prostată. Este o doză foarte sensibilă în screeningul cancerului.

Adauga un comentariu