Boli si tratamente

Cancerul de uretra, o boala mai rara si greu de descoperit

Publicat: 30 iun. 2016
7

De cancerul de uretra se vorbeste mai putin, fiind rar, insa se numara printre formele grave ale maladiei, pentru ca, de obicei, este diagnosticat foarte tarziu.

Incidenta acestuia nu depaseste 1% din cancerele tractului urogenital. Este singurul cancer urogenital mai frecvent la femei decat la barbati. Ziare.com a stat de vorba cu Justin Aurelian, medic specialist urolog la OK Medical, pentru a afla simptomele acestui tip de cancer, cum se diagnostigheaza si in ce consta tratamentul.

Cauze

Medicul urolog ne-a explicat ca printre cauzele aparitiei acestui tip de cancer se numara inflamatiile cronice determinate de infectii cu transmitere sexuala in principal (uretrite), stricturile uretrale (care se manifesta prin jet urinar slab, subtire, fara forta) si prezenta diverticulelor uretrale.

Peste 50% dintre bolnavii cu 
tumori uretrale au istoric de stricturi uretrale si proportia celor ce au in antecedente boli dermatovenerice este de aproximativ 25%. De asemenea, traumatismele uretrale repetate (inclusiv dilatatiile) pot fi factori de risc ai tumorilor uretrale intr-o proportie ce variaza intre 7 si 50%.

Ce rol joaca uretra la barbati
„In ultima perioada s-a reactualizat teoria contagioasa a cancerelor uretrale, teorie controversata in cancerul de col uterin si penian, atribuindu-se HPV 16 un rol important in determinarea acestora.

Desi HPV 16 se asociaza frecvent cu carcinomul scuamos al uretrei peniene, rar la nivelul leziunilor metastatice s-au descoperit celule in al caror genom se afla acest tip de virus. Aceasta teorie este din ce in ce mai mult pusa pe tapet, existand multiple studii in desfasurare pe aceasta tema”, ne-a spus medicul referitor la posibilitatea ca acest tip de cancer sa fie provocat de un virus transmisibil.

Simptome

Printre primele simptome ale acestui tip de cancer se numara diminuarea fortei de eliminare a urinei, modificarea formei jetului si chiar eliminarea dificila a acesteia.

Aproximativ 22% dintre bolnavi prezinta scurgeri uretrale cu aspecte variate (purulent, amestecat cu sange, seros).

Ce analize/teste se fac pentru diagnosticare

Pentru identificarea afectiunii se va face un examen clinic care presupune palpare locala atenta, combinata cu tuseul rectal bi-manual, lucru esential in diagnosticul de baza.

Apoi, urmeaza cateva examene paraclinice, precum uretrografia, uretroscopia – ce are avantajul vizualizarii leziunii si recoltarii la vedere de material bioptic, cistoscopia, citologia urinara, urografia si ureteropielografia retrograda, care sunt obligatorii pentru cancerul uretrei prostatice, iar in cazul celorlalte tipuri de tumori au indicatie secundara.

Este nevoie si de examenul computer tomograf abdominopelvin, de ecografie transrectala, examenul imagistic prin rezonanta magnetica (IRM), care este superior examenului CT in aprecierea extensiei locale a tumorii uretrale, avand o capacitate de diferentiere tisulara mai buna.

„Biopsia ramane insa esentiala in diagnosticul pozitiv. De obicei, se efectueaza uretroscopic din zonele suspecte”, a punctat medicul.

Tratamentul

Medicul Justin Aurelian ne-a mai spus ca tratamentul tumorilor uretrale este nuantat in functie de localizarea si stadiul in care se afla acestea. Implica partea chirurgicala, radioterapia si chimioterapia.

Uretra – notiuni de anatomie
„Deoarece ultimele doua nu au inregistrat rezultate semnificative, singura terapie cu viza radicala ramane inca excizia completa a tesutului neoplazic.

Se pot incerca: rezectia transuretrala, excizia segmentara, amputatia partiala sau totala de penis cu sau fara emasculatie”, a incheiat specialistul.

Adauga un comentariu