News Flash:

Cancerul din alimente

20 Ianuarie 2002
1426 Vizualizari | 0 Comentarii
•Unica protectie fata de alimentele care ne otravesc este pretul mare al aditivilor alimentari pe care ii contin, acestia fiind importati •Institutiile de sanatate incearca sa tina fenomenul sub control

De cativa ani buni, pe piata romaneasca pot fi gasite fel de fel de produse alimentare. Pe ambalajul acestora putem citi diversi indici, despre care de multe ori ne-am pus intrebarea ce contin. Or fi oare daunatori sanatatii? Si la fel, de multe ori nu am gasit raspunsul la aceasta intrebare. Este destul de greu sa ne dam seama in ce masura aceste produse au sau nu un efect nociv asupra noastra. Vom incerca, in limita informatiilor de care dispunem, sa va prezentam o lista cu denumirea chimica a substantelor nocive care se ascund sub codul alimentar denumit simplu- "E".

•Legislatia romana este cu mainile legate

Organizatia Mondiala a Sanatatii publica in fiecare an un Codex Alimentar - Programul standard de alimentatie, in care sunt inventariati toti aditivii alimentari care pot fi folositi in prepararea alimentelor. Aceasta lista cuprinde peste 1500 de aditivi coloranti, conservanti, regulatori de aciditate, stabilizatori, aromatizanti etc.). Toti acesti aditivi sunt codificati incepand de la E 100 si pana la E 1500. Numai citirea efectiva a denumirii lor chimice complete parca zgarie auzul si te ingrozeste. Folosite in limitele stabilite, aceste chimicale nu sunt toxice. Dar totusi, nu putem sa nu ne intrebam in ce masura producatorii de alimente trebuie sa foloseasca aceste substante nocive. Nu pot fi gasiti oare inlocuitori naturali sau mai putin nocivi?
Din pacate, in legislatia interna nu exista nici un act normativ care sa pedepseasca producatorii care folosesc in exces chimicalele, fara sa se gandeasca la ce pericole ii expun pe consumatori. In lipsa acestei legislatii putem fi otraviti de orice aliment, fara ca macar sa putem gasi un responsabil.

Dr. Cornelia Teodorescu, inspector- sef in cadrul Directiei de Sanatate Publica din Iasi a subliniat faptul ca in judetul nostru acest fenomen este tinut sub control. "Inainte de a folosi acesti aditivi alimentari, fiecare producator in parte are nevoie de un aviz de la Ministerul Sanatatii si Familiei. Pana si importatorii sunt controlati, la randul lor acestia avand nevoie de avize. La noi sunt putini producatori care folsesc aditivii".
Dr. Vasile Hritcu, directorul Directiei Sanitar-Veterinare din Iasi recomanda evitarea pe cat posibil a aditivilor alimentari. "Folositi o perioada indelungata, acesti aditivi pot avea efecte toxice. Este mai bine daca in producerea alimentelor s-ar evita pe cat posibil folosirea lor".
Directia Sanitar-Veterinara si Directia de Sanatate Publica din Iasi se ocupa de monitorizare. Mai mult, pentru a avea totul sub control, la Directia Sanitar-Veterinara exista aparatura cu care poate fi masurata cantitatea de aditivi alimentari folosita in alimente (gastromatograf). Pana acum, din fericire, in Iasi nu a fost semnalat nici un caz grav de intoxicare din cauza acestor aditivi alimentari, insa nu putem ignora pericolul; mai ales ca sunt multe produse pe ambalajul carora nici macar nu este mentionat faptul ca au in continut aditivi alimentari.
In Romania, in Monitorul Oficial din 11 iunie 1999 a fost publicat Ordinul nr. 975 al Ministerului Sanatatii, in care sunt stabilite dozele de aditivi alimentari care sunt permise in productia de alimente.

•Ce substante se ascund sub codul "E"

Un studiu efectuat de catre Clinica de Oncologie din Dusseldorf- Germania prezinta un numar de substante toxice. Va prezentam in continuare aceasta lista pentru a putea identifica aceste coduri cu substanta pe care o reprezinta.
1. Substante cu un grad mare de toxicitate
E 100- Tetrazina (colorant)
E 150- Caramel (colorant)
E 173- Aluminiu (colorant)
E 200- Acid sorbic (conservant)
E 220- Dioxid de sulf (conservant)
E 224- Sulfat de sodiu (conservant si antioxidant)
E 223- Metabisulfit de sodiu (agent de limpezire si conservant)
E 232- Fenilfenolat de sodiu (conservant)
E 233- Tiabenzol (conservant)
E 240- Formaldehida (conservant)
E 241- Cauciuc "Guaicum"(conservant)
E 321- Hidroxitoluen (antioxodant)
E 330- Acid citric (regulator de aciditate si antioxidant)
E 338- Acid ortofosforic (regulator de aciditate si antioxidant)
E 407- Saruri de natriu si potasiu (stabilizator)
2. Substante cancerigene
E 123- Amarant (colorant)
E 131- Albastru 5(colorant)
E 142- Verde S (colorant)
E 211- Benzoat de sodiu (conservant)
E 213- Benzoat de calciu (conservant)
E 214- Hidroxibenzoat etilic (conservant)
E 215- Hidroxibenzoat de sodiu (conservant)
E 621- Glutamatul de sodiu (intensificator de arome)

•Pretul mare al aditivilor- singura protectie a consumatorului

In alte tari, cum ar fi SUA si Marea Britanie, se duce o lupta intensa impotriva chimizarii produselor alimentare. Se intentioneaza promovarea unor legi care sa interzica folosirea chimicalelor.
La noi este o certitudine faptul ca pretul destul de mare al aditivilor care sunt importati limiteaza excesul de chimicale.
Catalina DARABANA
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook. Avem si Instagram.
Distribuie:  

Realitatea.net

Din aceeasi categorie

Site-ul bzi.ro nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Mica publicitate

© 2017 - BZI.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1481 (s) | 22 queries | Mysql time :0.035139 (s)