National

Cancerul din galantarul cu salam

Publicat: 05 mart. 2012
1

@ Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a realizat o lista a celor mai intâlnite practici de falsificare a carnii si produselor derivate @ De exemplu, un parizer de curcan continea, de fapt, emulsie de sorici si slanina de porc, iar un crenvurst de curcan avea 60% carne porc si 15% curcan @ Pentru ca apa sa poata fi folosita in cantitati mari in mezeluri, este nevoie de un gelifiant, caragenanul, cunoscut si sub numele de E407

Românii consuma anual circa 9-10 kg de mezeluri, potrivit reprezentantilor Asociatiei Române a Carnii. Din totalul vânzarilor de mezeluri, ponderea cea mai mare o detin salamurile, cu 40%, urmate de cârnati si crenvursti, cu 20% si parizer, cu 15%. Din dorinta ca alimentele, in special carnea si preparatele din carne, sa aiba un aspect mereu fraged si un termen de valabilitate cât mai mare, multi producatori aleg sa foloseasca potentiatori de gust si aditivi alimentari care ajuta la mentinerea aspectului proaspat. Aspectul este sesizat si in raportul de activitate al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), potrivit caruia o mare parte dintre alimentele vândute in comert nu respecta normele de etichetare si de conformitate impuse de legislatia in vigoare.

De exemplu, un parizer de curcan continea, de fapt, emulsie de sorici si slanina de porc, iar un crenvurst de curcan avea 60% carne porc si 15% curcan.

Metode de falsificare

Directorul Institutului de Cercetari Alimentare, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, a realizat o lista a celor mai intâlnite practici de falsificare a carnii si produselor derivate. Carnea de calitate superioara este inlocuita cu carnea de calitate inferioara. „Carnea este substituita cu MDM – carne dezosata mecanic, care are o valoare biologica scazuta. In plus, aceasta tocatura din resturi de tot felul, precum tendoanele, are proteine de slaba calitate”, indica medicul nutritionist.

Adaugarea de condimente si aditivi alimentari care au capacitatea de a masca carnea alterata. „Odata ce aceste E-uri sunt adaugate, carnea alterata este prelucrata si folosita la obtinerea altor produse”, mai spune specialistul.

Carnea de porc este amestecata cu carne de magar, nutrie, cal, dar si de la alte specii necomestibile precum pisica sau câine. „Fiecare ingredient trebuie mentionat pe eticheta. Exista cazuri in care producatorii nu mentioneaza originea carnii”, completeaza nutritionistul.

Cârnatii, mezelurile, salamurile si jambonul sunt adesea falsificati. Acestia au in compozitia lor sorici, grasime, tendoane, urechi, stomac – ingrediente care nu au ce cauta in cantitati mari.

Carnea sau preparatele de carne contin aditivi alimentari pentru retinerea apei, printre care se numara guma caragenan – cunoscuta si sub numele de E 407, coloranti precum E 120 sau carmin, amidon si soia. „Amidonul este o asociere nerecomandata cu proteinele animale, deoarece impiedica digestia acestora, stimulând balonarea si procesele de putrefactie colonice, care cresc riscul de cancer de colon. Aceasta asociere a proteinei animale cu amidon si grasimi animale accelereaza si aparitia supraponderalitatii si obezitatii. Diabeticii trebuie sa ia in considerare amidonul continut in astfel de produse”, precizeaza medicul.

Inlocuirea proteinei din carne cu proteina vegetala este o alta procedura de falsificare a preparatelor din carne. „Salamul de vara, cârnatii, parizerul, carnea tocata, pasta de mici, slanina, costita sunt cele mai frecvente alimente care sunt supuse acestei proceduri”, indica prof. dr. Mencinicopschi.

Ingrediente cancerigene

In majoritatea mezelurilor, gasesti mari cantitati de grasime. „Grasime multa, sorici mult, foarte multe grasimi saturate care ne ingrasa si cresc nivelul colesterolului. Sa ii dai unui copil multe mezeluri de proasta calitate este ca si când i-ai da toata ziua grasime si soric”, atrage atentia directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Un alt ingredient de baza este apa. Pentru ca aceasta sa poata fi folosita in cantitati mari in mezeluri este nevoie de un gelifiant, caragenanul, cunoscut si sub numele de E407. Nitritul si nitratul de sodiu, E250 si E251, impiedica dezvoltarea bacilului botulinic si dau mezelurilor o culoare rozalie, apetisanta. Monoglutamatul de sodiu, E621, are capacitatea de a face mâncarea irezistibila, dar si toxica, apreciaza specialistii in nutritie. Cresterea calitatii gustative a alimentelor perturba un mecanism extrem de complex, dar vital pentru fiinta umana: acela al echilibrului dintre satietate si foame.

Comentarii
  • Impuscati, trebuie impuscati banditii astia care atenteaza la sanatatea omului din dorinta de imbogatire rapida cu preparatele lor periculoase.

Adauga un comentariu