Magazin

CANCERUL ORAL, depistat cu ajutorul unui test de sange

Publicat: 19 iun. 2013
1

Anticorpii pentru un virus transmis pe cale sexuala, asociat cu un risc ridicat de cancer bucal si oral, pot fi detectati cu ajutorul unui nou test sangvin, cu multi ani inainte de declansarea acestor tipuri de cancer, au anuntat cercetatorii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS), potrivit Mediafax.

Autorii acestui studiu, publicat in Journal of Clinical Oncology, afirma ca descoperirea lor ar putea fi utilizata in viitorul apropiat pentru depistarea anticorpilor pentru virusul papiloma uman (HPV), ajutandu-i astfel pe medici sa identifice acele persoane care prezinta un risc ridicat de a se imbolnavi de cancer oral, informeaza Reuters.

„Pana acum, nu se stia daca acesti anticorpi erau prezenti in sange inainte ca boala, cancerul, sa devina detectabila din punct de vedere clinic”, a declarat Paul Brennan de la International Agency for Research on Cancer (IARC), organism afiliat OMS, coordonatorul acestui studiu.

„Daca rezultatele vor fi confirmate, vor putea fi construite instrumente viitoare de analiza medicala pentru detectarea timpurie a bolii”, a adaugat el.

Desi oamenii de stiinta stiu de multa vreme ca HPV cauzeaza cancer cervical si alte tipuri de cancer genital, acest virus se face vinovat si de aparitia unui numar tot mai mare de tipuri de cancer bucal si oral, in special in randul barbatilor.

Cancerul oral, cancerul cerebral si cancerul gatului sunt in mod traditional asociate cu fumatul excesiv si cu consumul de alcool, dar, pe parcursul ultimelor decenii, numarul acestor boli a crescut dramatic, in special in Europa si in America de Nord.

Paul Brennan considera ca aceasta crestere a fost cauzata probabil de infectiile cu HPV si de o modificare a preferintelor oamenilor in domeniul practicilor sexuale, in special de cresterea preferintelor pentru sexul oral.

Potrivit datelor IARC, aproximativ 30% din totalul cazurilor de cancer oral sunt asociate cu HPV, iar principalul tip de HPV asociat cu aparitia acestor tumori este HPV 16.

Autorii unui studiu publicat in British Medical Journal in 2010 au descoperit ca numarul de cancere cerebrale si ale gatului asociate cu HPV au crescut foarte mult, determinandu-i pe multi medici sa solicite vaccinearea baietilor si a fetelor impotriva HPV.

Doua tipuri de vaccin – Cervarix, produs de GlaxoSmithKline, si Gardasil, produs de Merck & Co – pot preveni infectarea cu HPV.

Noul studiu, realizat de cercetatorii de la IARC in colaborare cu German Cancer Research Center si cu National Cancer Institute (NCI) din Statele Unite, a folosit date culese dintr-un studiu mai larg, denumit EPIC, la care au participat 500.000 de persoane din 10 tari europene, recrutate in anii 1990 si care au fost de atunci monitorizate cu atentie.

Cercetatorii au descoperit ca, din cele 135 de persoane incluse in studiu care au dezvoltat cancer oral, 47 prezentau in sange anticorpi pentru virusul HPV16 E6 cu pana la 12 ani inainte de instalarea cancerului.

Anticorpii folositi in acest studiu sunt relativ usor de produs si ar putea fi folositi ca instrument de analiza medicala peste cel mult cinci ani, daca rezultatele acestui studiu vor fi confirmate de teste viitoare.

Adauga un comentariu