Local

Cancerul pulmonar loveste fara mila. Multi dintre bolnavi ajung in stadii avansate

Publicat: 29 iul. 2014
1

@ Doar o parte dintre pacientii diagnosticati cu cancer bronhopulmonar pot fi operati @ Majoritatea vin la spital cand boala este in stadii avansate si nu se mai poate interveni chirurgical @ Pentru acestia, durata de viata nu este mai mare de un an

Aproximativ 70 la suta dintre pacientii care ajung pe masa de operatie in Clinica de chirurgie toracica au cancer pulmonar. Medicii de specialitate spun ca numarul bolnavilor diagnosticati cu pleurezii maligne si neoplazii pulmonare este foarte mare si se mentine la acest nivel de cativa ani. Majoritatea pacientilor sunt depistati cu aceasta maladie in stadii avansate ale bolii, deoarece cancerul pulmonar nu prezinta simptome. „Intre 60 si 70 la suta dintre pacientii operati in clinica au cancer pulmonar. Este foarte mult. Pacientii au varsta intre 50 si 70 de ani, dar nu ii putem opera pe toti. Interventia chirurgicala este indicata numai cand boala este in stadiile unu si doi. Din pacate, multi bolnavi sunt diagnosticati cand cancerul este intr-un stadiu avansat, trei sau patru. Pentru acesti bolnavi ramane doar tratamentul de chimioterapie si radioterapie, tratament pe care il fac la Institutul de Oncologie. Durata de viata pentru pacientii aflati in stadiile III sau IV este de luni de zile. Rar trec de un an. Prin plamani trece tot sangele din organism si celulele canceroase pot ajunge oriunde in corp. La cancerul pulmonar, in general, metastazele sunt osoase, cerebrale, hepatice sau suprarenale. Din pacate nu se poate pune un diagnostic precoce la acest tip de cancer pentru ca nu prezinta simptome”, a declarat medicul chirurg Costica Mitrofan, director medical la Spitalul de pneumoftiziologie din Iasi.

Populatia nu constientizeaza riscurile la care se expune, medicii invocand si lipsa de educatie. Medicii de specialitate spun ca neoplaziile pulmonare apar de foarte multe ori la persoanele fumatoare. Totodata, exista si alti factori de risc, cum ar fi poluarea, factorii genetici, fumatul pasiv. „Cancerul bronhopulmonar se situeaza, din cauza cresterii impresionante a frecventei acestei maladii, pe primul plan al patologiei toracice. Cancerul pulmonar este o neoplazie care domina tabloul actual al malignitatilor in intreaga lume, este situat pe un tragic prim loc in statisticile de mortalitate, oriunde pe glob, este o problema majora de sanatate publica. Incidenta acestui tip de cancer este in crestere rapida in ultimii 30 de ani, in paralel cu fumatul. Se apreciaza ca, in majoritatea tarilor, procentul cazurilor de cancer pulmonar cauzat de fumat este de 90% la barbati si de 80% la femei. In cazul tarilor in curs de dezvoltare procentele sunt mult mai mici.

Adauga un comentariu