Stiri medicale

Cancerul, cauzat de o toxina bacteriană care poate fi prevenită

Publicat: 28 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Cancerul cauzat de o toxina bacteriană care poate fi prevenită
Cancerul sunt cauzat de o toxina bacteriană

Cancerul sunt cauzat de o toxina bacteriană. Rapoartele arată că cancerul este a doua cauză principală de deces la nivel global. Oamenii de știință de la Duke-NUS Medical School au găsit mutații ADN în unele tipuri de cancer care le leagă de o toxină bacteriană numită colibactină. Descoperirile lor, publicate în revistele Gastroenterologie și Cercetări ale genomului, îmbunătățesc înțelegerea modului în care se dezvoltă unele tipuri de cancer și ar putea ajuta la prevenirea lor.

Studierea mutațiilor ADN în cancere poate ajuta la clarificarea modului în care se dezvoltă cancerul și ce face celulele canceroase diferite de celulele normale, sănătoase. Echipa de oameni de știință de la Duke-NUS Cancer and Stem Cell Biology (CSCB)a dorit în mod special să se uite mai atent la cancerele asiatice pentru a extinde lista de 65 de tipare de mutații cunoscute în prezent în cancere. Oamenii de știință se așteaptă să existe încă câteva modele rare de mutații, care încă nu au fost descoperite.

Cercetatorii au examinat 872 de leziuni colorectale de la 201 pacienti cu polipoza neexplicata, fara mostenire. Această afecțiune implică formarea de polipi intestinali care pot predispune oamenii la cancer. De obicei, este cauzată de o mutație a genei polipozei adenomatoase (APC). Această genă este critică pentru mai multe procese celulare și acționează ca un supresor tumoral prin prevenirea creșterii și divizării incontrolabile a celulelor. Echipa a descoperit că aproape 20 la sută dintre pacienți au avut tumori cu mutații în gena APC, cu caracteristici similare cu cele provocate de o toxină bacteriană cunoscută sub numele de colibactină, ceea ce sugerează implicarea toxinei în inițierea formării de polipi la acești indivizi.

Cancerul sunt cauzat de o toxina bacteriană

Acest studiu a fost bazat pe un studiu anterior, în care echipa a analizat mutațiile ADN la 36 de pacienți din Asia, care au fost tratati în Singapore pentru un cancer de gură numit carcinom cu celule scuamoase orale. „Am găsit un tipar foarte specific de mutații ADN la cancerul oral al pacienților care au avut și o infecție bacteriană severă în gură. Am descoperit că aceste mutații ADN au fost cauzate de o toxină numită colibactină, care este produsă de aceste bacterii”, a spus Dr. Arnoud Boot, Senior Research Fellow la programul CSCB și autorul principal al acestui studiu.

Colibactina este produsă de un grup specific de bacterii Escherichia coli, care trăiesc în mod normal în intestin. Deși expunerea la colibactină este dificil de prevenit, echipa de cercetare sugerează că periajul regulat al dinților ar fi putut împiedica infecția bacteriană care pare să fi declanșat mutația ADN cauzatoare de cancer la pacientul cu cancer oral care a fost examinat.

„Există bacterii care trăiesc în corpul uman, producând o toxină care contribuie la formarea cancerului. Pe lângă înțelegerea ce provoacă cancerul, rezultatele noastre indică, de asemenea, că unele tipuri de cancer cauzate de colibactină ar putea fi prevenite”, a spus profesorul Steve Rozen.

Tags:
Adauga un comentariu