Magazin

Cand apelam la peeling-ul chimic?

Publicat: 21 feb. 2019

In primul rand, peeling-ul (din engleza – „curatare” sau „descuamare”) poate fi folosit in fiecare saptamana pentru a readuce stralucirea pielii, indepartand celulele moarte de la suprafata pielii si stimuland reinnoirea celulara. Putem folosi atat produse special create pentru peeling”, pe care le gasim in diverse variante in comert, dar putem sa ne facem acasa propriile produse, utilizand zat de cafea, zahar sau un amestec de faina de porumb si faina de grau. Peeling-ul chimic , pe de alta parte, este o procedura mult mai complexa, dar in acelasi timp mult mai putin agresiva decat alte metode, fiind nevoie sa apelam la ajutorul specialistilor. Acesta ne ajuta sa scapam de aspectul de „masca” pe care pielea noastra ajunge sa il aiba o data cu trecerea timpului. De exemplu, peeling-ul chimic este un real aliat pentru reintinerire, pentru lupta impotriva micilor imperfectiuni, cum ar fi porii dilatati, ridurile fine, aspectul tern (lipsit de stralucire) sau petele mai inchise la culoare decat restul pielii. Concret, procedura presupune aplicarea unei substante chimice pe piele, respectandu-se o anumita concentratie, astfel incat straturi superficiale ale pielii sunt distruse, iar recuperarea este rapida si fara cicatrici. Rezultatul consta in ameliorarea texturii pielii, in particular, si a aspectului acesteia, in general. Datorita efectelor deosebite, obtinute intr-un timp scurt, dar si a faptului ca pretul nu este foarte ridicat, peeling-ul chimic a ajuns sa fie optiunea preferata de multe persoane si se transforma intr-un element important al medicinei cosmetice a viitorului.

Peeling-ul este un termen de origine engleza care semnifica “ descuamare“ sau “curatare”, iar metoda dermatocosmetica ce poarta acest nume este folosita pe de o parte pentru indepartarea de celulele moarte de la suprafata pielii iar pe de alta parte pentru stimularea functia celulelor din straturile profunde, inducand astfel reinnoirea acestora. Peeling-ul chimic este considerat un act stimulator, regenerativ, care mentine tineretea si luminozitatea tenului; el stimuleaza activitatea celulara, induce sinteza de colagen si elastina, avand astfel un efect benefic asupra elasticitatii si tonicitatii pielii. Deasemenea actioneaza si asupra pigmentului din piele (melanina), ameliorand petele pigmentare induse de soare, aparute dupa leziuni de acnee sau dupa afectiuni inflamatorii.

Tipuri de peeling chimic si indicatiile lor

Peeling-ul chimic utilizeaza substante special concepute pentru a fi utilizate in tratarea pielii. Substantele chimice care sunt folosite pentru efectuarea peeling-urilor difera intre ele prin formula chimica: alfa-hidroxiacizi (ex.acid glicolic), beta-hidroxiacizi ( acid salicilc), acid tricloracetic, solutie Jessner, acid retinoic, rezorcinol, fenol etc. precum si prIn “puterea” acidului care determina si profunzimea actiunii sale.

In functie de profunzimea actiunii, peeling-urile se clasifica in: foarte superficiale (determina exfolierea stratului cornos, fara necroza epidermica), superficial (necroza unei parti a epidermului sau a unei parti a acestuia, fara depasirea membranei bazale), mediu (necroza intregului epiderm, a dermului papilar si a zonei superioare a dermului reticular) si peeling profund (necroza epidermului si a dermului pana la nivelul dermului reticular mijlociu).

Peeling-ul foarte superficial este o tehnica ce actioneaza asupra stratului superficial al epidermului si reprezinta cea mai usoara forma de peeling. Acest tip de peeling este recomandat femeilor de peste 30 ani, mai ales daca locuiesc in mediul urban si sunt expuse in mod constant unui nivel crescut de factori poluanti din mediul inconjurator si femeilor fumatoare. In acest caz, o serie de cel putin trei peeling-uri superficiale reprezinta o solutie acceptabila pentru ameliorarea aspectului pielii. Datorita faptului ca acest tip de peeling este unul foarte superficial, actionand strict asupra straturilor superficiale ale epidermului, este foarte bland si nu necesita timp de izolare-recuperare.

In cazul pacientilor tineri care prezinta leziuni de acnee sau doar un ten gras, este recomandat peeling-ul cu acid salicilic, substanta care este liposolubila si are o actiune selectiva asupra glandelor sebacee (element important in dezvoltarea acneei), este antiinflamator si antimicrobian.

Dupa 40 de ani o analiza atenta a pielii poate evidentia modificari specifice ale pielii cum ar fi ridurile superficiale sau petele pigmentare (pete inchise la culoare); deasemenea se poate constata un aspect mai rugos sau piele uscata, deshidratata

Persoanelor care prezinta o hiperpigmentare indusa de sarcina sau de utilizarea de contraceptive orale ( melasma sau masca graviditatii) se recomanda peeling-ul mediu cu acid glicolic sau acid tricloracetic pentru ameliorarea aspectului pielii inducandu-se o descuamare nedureoasa a pielii care dureaza aproximativ 5-6 zile si care poate sa amelioreze toate aceste aspecte neplacute

Peelingul profund este recomandat pacientelor cu riduri mai profunde, mai ales cele periorale (  din jurul gurii) sau cu cicatrici rezultate in urma formelor grave de acnee. Procedura este agresiva, poate fi insotita de complicatii redutabile si necesita un timp de izolare sociala mai indelungat. Alternativa acestei proceduri este tratamentul cu laser fractional, mai sigur, mai eficient si cu un timp de recuperare mai redus.

10 axiome despre peelingul chimic

– Fiecare tip de peeling are indicatii precise si fiecare pacient trebuie sa beneficieze de tratament individualizat.

– Este o metoda sigura si eficienta de mentinere a tineretii si sanatatii tenului indiferent de varsta

– Peelingul chimic nu este un tratament pentru cancerele de piele

– Contraindicatii absolute: pacient necooperant sau cu asteptari nerealiste, infectie activa bacteriana,virala (herpes) sau plagi deschise, isotretino

– Tratamente asociate: injectii cu Botox, asteptati 2 saptamani apoi un Peeling chimic mediu, apoi injectii cu Ac. hialuronic dupa ce dispare inflamatia(aprox 2 saptamani)

– Expunerea la soare, traumatismele mecanice si folosirea de make-up inainte de vindecarea pielii pot fi cauzele unor infectii si cicatrici

– De cele mai multe ori este necesara efectuarea unei serii de mai multe peelinguri de acelasi tip sau diferite.

– Nu este recomandata efectuarea mai multor sedinte de peeling superficial pentru a obtine efectele unui peeling profund, acest lucru fiind inutil.

– indiferent de tipul de peeling, acesta nu este echivalentul tehnicilor de reintinerire cu laser si in consecinta nici efectele sale nu sunt atat de evidente si de lunga durata precum ale acestuia  din urma

– Rezultatele obtinute dupa peeling chimic nu sunt permanente si nu este oprit procesul de imbatranire al pielii

Ce asteptari realiste putem avea de la un peeling chimic?

– Un ten mai luminos, o piele cu aspect sanatos, mai bine hidratata

– Diminuarea aspectului de piele seboreica (ten gras)

– Reducerea ridurilor superficiale, o piele mai fina si neteda

– Depigmentarea (decolorarea) petelor pigmentare

– intretinerea si ameliorarea tenului la fumatori.

Susanu Clinic – Chirurgie Plastica, Estetica si Reconstructiva

A: Exclusive Residence, Bloc A7, Parter, Strada Petre Andrei, Iasi 700495, Romania

T: 0730 787268, 073 SUSANU, E: office@susanuclinic.ro, W: www.susanuclinic.roloading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit