Boli si tratamente

Cand ar trebui sa te ingrijoreze durerea

Publicat: 23 sept. 2011

Asociatia Internationala pentru Studierea Durerii defineste durerea ca fiind o experienta emotionala si senzoriala neplacuta asociata cu afectarea reala sau potentiala a tesutului sau descrisa in termenii respectivei afectari. Durerea este acuta sau cronica.

Durerea acuta rezulta in cea mai mare parte din boala, inflamatie sau lezare a tesuturilor. Acest tip de durere apare in general brusc, de exemplu dupa traume sau interventii chirurgicale, si poate fi insotit de anxietate sau stres emotional. Cauza durerii acute poate fi de regula diagnosticata si tratata iar durerea este limitata la o perioada de timp si la un anumit grad de severitate. In cazuri rare, acest tip de durere se croniciaza.

5 dureri care nu trebuie ignorate 

Durerea cronica este larg privita ca reprezentand boala insasi. Ea poate fi mult inrautatita de catre factorii de mediu si cei psihologici. Durerea cronica persista o perioada de timp mai lunga decat durerea acuta si este rezistenta la majoritatea tratamentelor medicale. Adesea cauzeaza probleme grave pentru pacient. Semnalele dureroase raman active in sistemul nervos timp de saptamani, luni sau ani. Efectele fizice includ tensiunea musculara, mobilitatea limitata, lipsa de energie si schimbari in pofta de mancare. Efectele emotionale includ depresie , suparare, anxietate. Iata cand ar trebui sa te ingrijoreze durerea, potrivit Kudika:

1. Cand durerea nu cedeaza la un analgezic uzual
Atunci cand durerea nu cedeaza la o pastila analgezica pe care o luati in mod obisnuit, trebuie neaparat sa mergeti la medic petru investigatii. Aceasta durere apare in mai multe situatii:

– cand exista o leziune progresiva, de exemplu un tesut care se distruge lent. Chisturile compresive pot avea acest efect pe organele din jur, la fel si orice alta tumoreta, chiar daca este benigna;

– infectiile active – pastila analgezica nu are efect pe puroiul format. Asa se intampla de exemplu in cazul infectiilor dentare. Acestea sunt foarte periculoase, pacientul poate face chiar pneumonii sau abcese ulmonare prin aspiratie din gura.

Cum alegem analgezicul in functie de tipul durerii  

– cancere. Un exemplu sunt durerile de cap puternice care nu cedeaza la analgezic uzual. Astfel pacientul poate fi diagnosticat la un an de exemplu cu o tumora cerebrala de care nici nu stia. Cele mai parsive sunt neuroblastoamele, tumori care sunt depistate tardiv si sunt foarte agresive.

2. Cand durerile sunt prea dese
Daca aveti des un tip de durere, spre exemplu saptamanal sau la doua saptamani, este cazul sa va ridicati semne de intrebare. O durere care apare des in aceeasi zona a corpului poate exprima o leziune progresiva a organelor din zona respectiva. Durerile de cap frecvente trebuie de asemenea investigate.

Durerile in piept recidivante pot sa ascunda o boala ischemica a inimii. Astfel arterele inimii se infunda progresiv prin avansarea aterosclerozei sau prin cresterea unui tromb, dand dureri frecvente. Durerile apar fie dimineata, fie dupa eforturi zilnice, moderate. Este recomandat controlul la cardiolog, o electrocardiograma si eventual, la sugestie, echografie cardiaca sau chiar alte interventii, cum ar fi coronarografie. Este foarte important sa depistati o boala cardiaca precoce, evolutia de obicei duce la infarct (chiar la varste sub 40 de ani mai ales pentru fumatori sau cei cu diabet sau ateroscleroza).

3. Durerea foarte puternica
O alta serie de dureri care pot ascunde afectiuni grave, poate chiar acute – urgente medicale – sunt durerile foarte puternice. Acestea pot pune viata pacientului in pericol. Spre exemplu, o durere foarte puternica in abdomen poate exprima o pancreatita sau chiar o sarcina ectopica rupta – maxima urgenta medicala.

4 tipuri de alimente care iti pot cauza dureri de cap 

O durere localizata la nivelul pieptului, puternica, aparuta brusc, care poate chiar iradia in umarul sau bratul stang – poate fi durerea dintr-un infarct miocardic acut. loading...

Adauga un comentariu