Diverse

Cand bem apa, in stomac ajunge si plastic. Nu doar apa imbuteliata contine plastic, iar prin fierbere nu rezolvam nimic

Publicat: 07 oct. 2019

Potrivit unui studiu realizat de un grup de oameni de stiinta, zilnic consumam materiale plastice impreuna cu apa pe care o bem. Ingrijorator este faptul ca aceasta nu se refera numai la apa imbuteliata ci si la apa „naturala”, iar fierberea apei nu e o solutie.

Daca in ceea ce priveste apa imbuteliata nu este nevoie de nicio explicatie privind provenienta plasticului, la cea naturala acestea ar trebui sa ne ingrijoreze mult mai mult.

Asa cum se stie, plasticul se descompune in cateva sute de ani. Multe deseuri provenite din utilizarea tacamurilor de unica folosinta, a peturilor, pungi si alte produse din material plastic aruncate la voia intamplarii, se descompun treptat, patrunzand in sol si apoi in apa. De asemenea, arderea resturilor de plastic reprezinta o problema: microparticulele de plastic si cenusa se intorc in pamant prin intermediul precipitatiilor, atunci cand ploua.

Potrivit oamenilor de stiinta, mai mult de 80% din intreaga cantitate de apa potabila, verificata in laboratoare de pe cinci continente, contine particule nocive din plastic.

Astfel, odata cu fiecare pahar de apa, o persoana bea si substante sintetice care, digerate, au un efect extrem de nociv asupra organismului. Dimensiunea acestor particule poate parea nesemnificativa (mai mica de 0,1 micrometri), dar la un consum de 2 – 2,5 litri de apa pe zi, asta inseamna o cantitate periculoasa de plastic in corp.

In organismul uman, plasticul poate provoca perturbari ale sistemului endocrin, boli de piele, probleme cu parul si cu unghiile. Acesta nu este insa cel mai rau lucru posibil. Cand apa este fiarta, situatia se agraveaza: temperatura ridicata a apei face ca plasticul sa elibereze o multime de toxine care nu pot fi filtrate prin metode conventionale.

Solutia se afla la indemana oricui. Trebuie sa fim foarte atenti unde aruncam resturile din plastic si sa incercam, pe cat posibil sa colectam selectiv deseurile pentru ca acestea sa fie mai usor de reciclat.loading...

Adauga un comentariu
Anunturi bzi.ro Adauga anunt gratuit