Stiri si curiozitati

Când cade Paștele în 2022? Ce obiceiuri și tradiții sunt de această mare sărbătoare 

Publicat: 24 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când cade Paștele în 2022 Ce obiceiuri și tradiții sunt de această mare sărbătoare 
În acest an, Paștele ortodox se sărbătorește în ziua de 24 aprilie

Toți creștinii sunt curioși să afle când cade Paștele în 2022. Nu mai este mult și cea mai importantă sărbătoare pentru cei credincioși, se apropie. În acest an, Paștele ortodox se sărbătorește în ziua de 24 aprilie, iar la cei catolici pică pe data de 17 aprilie.

De Paște, toată familia se adună la masă, iar cei mici se bucură de cadourile primite care, de obicei, constau în dulciuri. Înafară de faptul că această sărbătoare aduce toate rudele împreună, Paștele are o însemnătate și mai mare.

La baza acestei sărbători se află un moment foarte important din istoria religiei noastre, și anume Învierea Domnului. Fără acest moment, religia nu ar fi putut să mai existe sau poate nu ar fi reprezentat o parte atât de importantă din viața noastră.

iepuras de ciocolata si bombonele
De Paște, toată familia se adună la masă, iar cei mici se bucură de cadourile primite care, de obicei, constau în dulciuri.

Când cade Paștele în 2022: Cum calculăm această dată

Paștele este o sărbătoare importantă, chiar esențială în viața oamenilor religioși. Modul în care se calculează data Paștelui a fost stabilită la Sinodul I ecumenic de la Niceea din 325.

Prima întâlnire oficială de acest gen a avut loc la Niceea în data de 20 mai 325 și s-a încheiat după aproximativ trei luni, la 25 august 325. Însuți Împăratul Constantin a fost prezent la deschiderea acestui sinod. Au fost 318 Părinți care au luat parte la Sinodul I ecumenic de la Niceea. Acesta a avut loc la palatul imperial, iar Niceea, la acea vreme, se afla sub conducerea episcopilor Eustatiu al Antohiei și Alexandru al Alexandriei.

Astfel, pe lângă alte decizii, aceștia au hotărât modul de stabilire al Paștelui în fiecare an. De atunci, noi creștinii, sărbătorim Sfintele Paști în duminica de după luna plină care apare după echinocțiul de primăvară. Însă, dacă, din întâmplare, această dată pică în același timp cu Paștele iudeilor, Paștele creștinilor este amânat pe duminica următoare sau este sărbătorit săptămâna de dinainte.

oua rosii de paste
Sărbătorim Sfintele Paști în duminica de după luna plină care apare după echinocțiul de primăvără.

Cum sărbătorim Paștele?

Românii păstrează multe tradiții și obiceiuri, însă în multe părți ale lumii oamenii se țin de tradițiile rămase din moși strămoși. De pe masa creștinilor ortodocși, nu pot lipsi ouăle roșii. Deși, putem vopsi ouăle cu orice culoare, cele roșii au o însemnătate anume. Există mai multe legende în legătură cu acest lucru, însă toate ilustrează același lucru: ouăle roșii reprezintă ouăle pătate de sângele lui Iisus Hristos.

Una dintre legende spune că Maica Domnului a adus un coșulet cu ouă și l-a așezat sub crucea pe care era răstignit Mântuitorul nostru. Ca urmare, acestea s-au umplut de sângele care picura din rănile lui Iisus. Astfel, a rămas să ne amintim și să îl cinstim pe fiul lui Dumnezeu, de Paște, prin vopsirea unor ouă de culoarea sângelui.

drob de miel
Mielul a rămas un simbol ș este preparat de Paște

În această mare sărbătoare, gospodinele se pun pe treabă și pregătesc, de obicei, preparate din carne de miel, și nelipsita pască. Mielul a rămas un simbol ș este preparat de Paște datorită cuvintelor profetului Isaia „ca un miel spre junghiere s-a adus…”. Acesta face referire la Iisus Hristos și cum s-a sacrificat ca un miel pentru mântuirea noastră.

Pasca a fost considerat cel mai delicios preparat care să reprezinte admirația credincioșilor. Din același motiv, avem obiceiul ca în noaptea de Înviere să ne îmbrăcăm cu cele mai bune haine pe care le avem.

Oricine poate calcula foarte ușor când cade Paștele în 2022, și în oricare alt an. Metoda a rămas aceeași de la începuturi și nu pare că are să se schimbe prea curând.

pasca cu un ou rosu
Pasca a fost considerat cel mai delicios preparat care să reprezinte admirația credincioșilor.

Sfântul Anton

Adauga un comentariu