Actualitate

Când devine doza a treia de vaccin obligatorie în România?

Publicat: 02 feb. 2022
Când devine doza a treia de vaccin obligatorie în România
În România încă nu este obligatorie a treia doză de vaccin pentru certificatul verde de vaccinare

În aceste momente românii care vor să intre în malluri sau în alte spaţii închide (excepţie făcând supermarketurile și farmaciile) trebuie să prezinte un certificat de vaccinare cu două doze. În aceste momente nu este clar când devine doza a treia de vaccin obligatorie în România, dar autoritățile iau în calcul această variantă.

De exemplu, Alexandru Rafila a anunţat faptul că de la 1 februarie o parte dintre români nu vor mai beneficia de certificatele verzi. Decizia apare în contextul în care la nivel de Uniune Europeană, certificatul verde de vaccinare expiră la 9 luni.

Doza a treia de vaccin obligatorie în România? Când?

Sunt mai multe păreri contrare referitor la doza a treia de vaccin obligatorie în România. În aceste momente cei din Guvernul României s-au reunit într-o ședință pentru a adopta dată în care a treia doză va fi obligatorie pentru a putea să intre în malluri sau alte spații închise.

Asta în condiţiile în care Comisia Europeană a emis o înştiinţare către statele membre referitor la faptul că certificatul verde de vaccinare expiră la 9 luni de la efectuarea dozelor de vaccin, dacă nu este făcută și a treia doză. Premierul Nicolae Ciucă a avut deja o discuție în acest sens cu ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, dar și cu șefa INSP, Adriana Pistol.

Alexandru Rafila a anunțat expirarea certificatelor verzi

Recent, ministrul Sănătății a precizat că pentru mai multe categorii de oameni, certificatele verzi vor expira. Așadar, cei care au trecut de 9 luni de la efectuarea vaccinării nu vor mai putea circula în spaţiul european. Alexandra Rafila a precizat faptul că la nivel de țară, certificatul verde este în continuare valabil pentru o perioadă de 12 luni de la efectuarea dozei a doua de vaccin.

„Pentru corecta informare a populaţiei privind utilizarea certificatului electronic COVID-19 pentru călătoriile în statele membre ale Uniunii Europene, Spaţiul Economic European (SEE) şi Confederaţia Elveţiană, Ministerul Sănătăţii precizează următoarele: În acest moment, nu a intervenit nicio modificare în ceea ce priveşte valabilitatea certificatului electronic COVID-19, la intrarea pe teritoriul naţional”, a informat MS.

Au fost eliminate unele restricții de intrare în România

Recent, Raed Arafat a anunțat că România a eliminat lista cu țările aflate în zonele verzi, galbene și roșii. Decizia a fost luată în contextul în care s-a dorit crearea unui set de reguli valabile pentru toți cei care vor să intre în țară. Șeful DSU menționa faptul că sunt trei variante de intrare în țară. Vorbim despre vaccinare (certificatul verde care nu trebuie să fie mai vechi de 9 luni, în cazul în care nu există o doză booster, ), testare PCR (nu mai veche de 72 de ore de la data intrării în țară) dar și trecerea prin boală ( maxim 180 de zile de la momentul infectării):

De astăzi, (n.red 31 ianuarie 2022 ) nu vom mai reveni cu lista țărilor. Va fi o regulă generală care se va aplica la toţi, indiferent din ce tară vin. Regulile vor fi discutate cu specialiști. Astfel, prin măsurile adoptate și aprobate, se elimină terminologia statelor aflate la o anumită culoare. O să fie o regulă generală: Se instituie măsura de carantină de 5 zile pentru persoanele care sosesc în România care nu pot atesta testarea negativă PCR, vaccinare și trecerea prin boală (…) a menționat șeful DSU România.

Așadar, în acest momente nu este sigur dacă doza a treia de vaccin obligatorie în România, ar putea fi o măsură introdusă  iar autoritățile sunt așteptate cu noi precizări.
Adauga un comentariu