Religie

Cand e bine sa ingenunchezi in sfanta biserica! 5 momente de importanta foarte mare

Publicat: 29 aug. 2018
14

Nu de putine ori ne-a fost dat sa vedem ca in cadrul slujbelor din biserica sunt momente cand persoanele ingenuncheaza si altele in care stau in pozitie verticala, in picioare. Alteori, in anumite perioade din cursul unui an bisericesc, observam ca nu se mai ingenuncheaza nici in momentele pe care le cunosteam a fi insotite de acest gest.

Pentru a intelege cand trebuie sa ingenunchem, se cuvine sa facem cateva precizari. Ingenuncherea este o pozitie de rugaciune. Credinciosul prin plecarea trupului infatiseaza starea cazuta a omului care a pierdut din cauza pacatului functia de mijlocitor intre cer si pamant (simbolizata de starea dreapta, in picioare). Ingenuncherea este semn al pocaintei si al supunerii depline. Omul ingenuncheat isi asuma starea nefireasca in care a ajuns din cauza pacatului, isi plange aceasta stare, ca sa redobandeasca starea de dinainte de pacat. In vechime, ingenuncherea in pridvorul bisericii era una din cele patru trepte de canonisire pentru pacatele grave.

Starea dreapta, verticala este si chipul bucuriei. In textul de la Faptele Apostolilor VII, 56 se spune ca Sfantul Arhidiacon Stefan inainte de a fi omorat cu pietre a zis: „Iata vad cerurile deschise si pe Fiul Omului stand de-a dreapta lui Dumnezeu”. (Fapte, VII, 56) Facem mentiunea ca „a sedea” nu este acelasi lucru cu „a sta”. „A sedea” inseamna a te afla asezat pe ceva, in vreme ce „a sta”, se traduce prin a se tine in picioare, vertical.

Textul de la Fapte, 55-56, ne descopera cum il primeste Hristos pe Stefan: stand de-a dreapta Tatalui, semn al bucuriei. Dar aceasta pozitie a lui Hristos exprima si faptul ca firea omeneasca pe care El a asumat-o a fost restaurata, este o pozitie a chipului veacului ce va sa vina. Aceasta pozitie este adoptata si de noi in perioada dintre praznuirea Sfintelor Pasti si Cincizecime ca perioada pascala. Este perioada cand, datorita bucuriei ca Hristos a inviat, nu se mai ingenuncheaza.

Avand in vedere ca Duminica este ziua Invierii, noi nu trebuie sa ingenunchem in aceasta zi. Canonul al 5-lea de la Sinodul local de la Neocezareea (319) exclude ingenuncherea in momentele legate de Invierea Domnului, iar Canonul 90 al Sinodului Trulan precizeaza: „Am primit in mod canonic, de la de Dumnezeu purtatorii Parintii nostri, sa nu plecam genunchii in dumineci, cinstind Invierea lui Hristos…”

Sfantul Vasile cel Mare ne spune: „Este necesar ca Biserica sa predea tuturor celor care se gasesc in sanul ei sa-si faca rugaciunile stand in picioare, pentru ca prin amintirea neincetata a vietii vesnice sa nu nesocotim mijloacele prin care putem atinge acest tel” (Canonul 91).

Perioadele de „ne-ingenunchere canonica” in biserica sunt: Toate duminicile anului liturgic (de la vecernia de sambata dupa-amiaza la vecernia de duminica dupa-amiaza); De la Paste la Cincizecime (de la Dumnezeiasca Liturghie pascala pana la Vecernia din Duminica Cincizecimii); In cele 12 zile de la Craciun la Boboteaza; In timpul unei hirotonii de diacon, preot sau episcop (in afara de candidatul la hirotonie ); La citirea Sfintei Evanghelii cuvintele ”Intelepciune, drepti!” ne indica faptul ca trebuie sa ramanem in picioare.

In celelalte zile, de luni pana sambata, se poate ingenunchea si chiar este de trebuinta lucrul acesta, aratand prin aceasta pocainta pentru pacatele pe care le savarsim in fiecare clipa a vietii noastre, cerand astfel, prin atitudinea smerita a ingenuncherii, milostivirea lui Dumnezeu, iertarea si izbavirea noastra din moarte. Duminica insa, fiind ziua bucuriei pentru invrednicirea noastra de Imparatia lui Dumnezeu, prin Invierea Mantuitorului, indraznim a privi catre cer, prin pozitia verticala a trupului, asteptand implinirea fagaduintei lui Dumnezeu catre noi, si deci nu mai ingenunchem.

Cu toate acestea, hotararile Sinoadelor la care am facut referire au un caracter disciplinar, urmarind uniformizarea practicii crestine in toate comunitatile crestine. Asa incat, daca unii credinciosi doresc sa ingenuncheze la momentele mai importante ale Sfintei Liturghii, chiar si in ziua Duminicii, ei trebuie intelesi si ingaduiti, nefiind mustrati si judecati din aceasta pricina. Aceasta intrucat se intampla ca unii dintre credinciosii nostri sa nu aiba in timpul saptamanii ravna sau timpul necesar pentru a-si pleca genunchii la rugaciune, simtind aceasta nevoie a ingenuncherii macar acum, in ziua Duminicii, in vremea sederii lor la Sfanta Liturghie.

Iar perioadele de „ingenunchere canonica” in biserica sunt: Ingenuncherea este poruncita de Biserica atunci cand episcopul, preotul sau diaconul ne invita sa ingenunchem: „Plecand genunchii nostri, Domnului sa ne rugam!”. In timpul Dumnezeiestii Liturghii a Darurilor mai-inainte-sfintite; In timpul slujbelor din Postul Mare (in afara de sambata si duminica); In timpul slujbei Paraclisului Nascatoarei de Dumnezeu din luna august (in afara de sambata si duminica); Incepand cu Vecernia Cincizecimii (duminica dupa-amiaza); De asemenea se ingenuncheaza in timpul tainei sfintei spovedanii si la rugaciunea dinainte de Impartasanie; Rugaciunea de dupa Impartasanie se rosteste in picioare
Adauga un comentariu