Sfatul medicului

Cand este necesarul testul pentru alanin aminotransferaza si cum se interpreteaza

Publicat: 22 mai 2019
25

Ficatul produce mai multe enzime, inclusiv alanin aminotransferaza (ALT). Aceste enzime ajuta la descompunerea proteinelor, astfel incat organismul sa le poata digera. Pe langa faptul ca ajuta la descompunerea proteinele, ALT ajuta ficatul sa-si indeplineasca functiile de baza. Printre acestea se numara: filtrarea toxinelor din sange, depozitarea nutrientilor si a fierului, producerea bilei care ajuta la digestie. Cea mai mare parte din ALT ramane in  ficat, insa, atunci cand ficatul este deteriorat sau inflamat, poate elibera enzima in sange. Cand se intampla acest lucru, nivelul ALT in sange creste. Prin urmare, medicii folosesc un test de sange ALT pentru a examina functia hepatica, bolile sau daunele hepatice. Multi oameni au acest test ca parte a unui panou metabolic – acesta mai cuprinde verificarea glicemiei si a functiei renale. Este de multe ori parte dintr-un control de rutina, care ofera medicului o perspectiva asupra sanatatii generale a unui individ.

Alteori, medicul comanda testarea ALT ca parte a unul panou hepatic daca suspecteaza ca ficatul unei persoane este deteriorat sau bolnav – daca o persoana are simptome de boala hepatica sau leziuni. Simptomele problemelor hepatice includ: ingalbenirea ochilor si a pielii (icter), durere in cadranul drept superior al abdomenului, durerea in umarul drept, sangerari usoare sau vanatai, mancarime intensa, umflarea picioarelor sau a abdomenului.

Problemele medicale care pot determina niveluri crescute de ALT includ: hepatita, boala de ficat gras nonalcoolic, ciroza, boala celiaca, tulburari tiroidiene, preeclampsie la femeile gravide sau imediat postpartum, anumite infectii, inclusiv mononucleoza si sepsisul, boala lui Wilson, polimiozita, cancer de ficat. Anumite medicamente pot provoca, de asemenea, niveluri ale ALT in sange sa fie ridicate. Adesea, aceste niveluri sunt ridicate inainte de aparitia simptomelor de leziuni hepatice, ceea ce face testul util pentru persoanele cu risc de leziuni hepatice. Au risc de leziuni sau boli hepatice urmatoarele categorii: persoanele cu antecedente familiale de boala hepatica, persoanele care sufera de diabet, persoanele supraponderale, consumatori de alcool, persoanele care iau anumite medicamente. 

Interpretarea rezultatelor. Intervalul normal pentru ALT poate varia de la laborator la laborator. Potrivit Clinicii Mayo, intervalul normal pentru barbati este de 7-55 unitati pe litru. In cazul femeilor, limita maxima este usor inferioara valorii normale a barbatilor. Varsta poate afecta, de asemenea, rezultatele. Daca testul indica o valoare ALT peste cea normala, aceasta inseamna ca exista o afectare a ficatului. Valoarea ALT poate fi mare in caz de: distrugerea celulelor hepatice, lipsa fluxului de sange catre ficat, hepatita, ciroza sau cicatrizare severa a ficatului, diabet, hemocromatoza (acumulare de fier), mononucleoza – o infectie cauzata de obicei de virusul Epstein-Barr, o tumoare in ficat, pancreatita.

Adauga un comentariu