Magazin

Cand face bine un pahar de vin la inima

Publicat: 29 dec. 2012
1

E o veste trista pentru cei care, supraponderali fiind, credeau ca fac un lucru bun pentru sanatatea lor band zilnic un pahar de vin. Un studiu recent sustine ca acest obicei este benefic doar persoanelor cu greutate normala, nu si celor care au kilograme in plus. Acestora din urma le poate face mai curand rau decat bine, reprezentand un factor de risc suplimentar.

Oamenii de stiinta de la Universitatea Curtin din Australia sunt cei care au contestat ideea ca un consum moderat de alcool face bine oricui, imbunatatindu-i functia inimii. Dupa opinia lor, in cazul persoanelor supraponderale, consumul de alcool, chiar moderat, sporeste riscul aparitiei unor afectiuni cardiace.

Intr-o lucrare publicata in Australia and New Zealand Journal of Public Health, autorii sugereaza ca studiile care aratau ca un consum moderat de alcool face bine inimii se bazeaza pe datele din alte studii, realizate cu peste 40 de ani in urma, cand oamenii erau mult mai zvelti decat azi, in general. Astazi, aceste date s-ar putea sa nu mai fie valabile, iar concluziile nu se mai pot aplica actualei populatii a Marii Britanii, de pilda, care cuprinde un numar mare de persoane supraponderale si obeze.

Pentru a actualiza rezultatele, cercetatorii australieni au re-examinat datele din Studiul Framingham (Framingham Heart Study – unul dintre cele mai ample studii realizate vreodata si care urmarea sa identifice factorii de risc pentru bolile de inima) si au analizat diferentele dintre barbatii zvelti si cei grasi in relatie cu consumul moderat de alcool si efectele asupra inimii.

Au descoperit ca efectul benefic al alcoolului in cantitati moderate era prezent la barbatii zvelti, dar nu si la cei care aveau un indice de masa corporala (BMI – body mass index) peste 27,5.

Conform recomandarilor medicilor si nutritionistilor, un indice de masa corporala normal ar trebui sa aiba valori cuprinse intre 18 si 25.

Comentarii
Adauga un comentariu