Sport

Când începe și cum va arăta noul sezon din Liga I de fotbal! Răzvan Burleanu: „Va fi cel mai atractiv sistem avut de România până acum!”

Publicat: 08 aug. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când începe și cum va arăta noul sezon din Liga I de fotbal Răzvan Burleanu Va fi cel mai atractiv sistem avut de România până acum
Răzvan Burleanu este convins că noul sezon din Liga I de fotbal va fi cel mai atractiv sistem avut de România până acum.

Noul campionat din Liga I de fotbal are șanse mari să înceapă la data de 22 august, iar președintele FRF, Răzvan Burleanu, anunță că „va fi cel mai atractiv sistem avut de România până acum”.

Comitetul Executiv al FRF a hotărât ca sezonul 2019/2020 să fie încheiat fără disputarea restanțelor, iar stagiunea 2020/2021 să aibă la start 16 echipe, președintele Răzvan Burleanu anunțând că acesta va fi cel mai atractiv sistem avut de România.
Noul campionat are șanse mari să înceapă la data de 22 august, iar președintele FRF anunță că „va fi cel mai atractiv sistem avut de România până acum”.

„Acest sistem rezolvă și câteva minusuri pe care le-am văzut cu toții în ceea ce privește competiția pe care am avut-o în 14 echipe. În primul rând, diferența de meciuri între echipele din play-off, 10, și cele din play-out, 14. Un alt minus pe care îl rezovăm face referire la introducerea unei mize sportive între echipele din play-out. Astăzi, trebuie să recunoaștem, au fost meciuri fără miză sportivă, ceea ce nu se dorește. Prin introducerea noului sistem competițional vor fi mai multe oportunități pentru antrenori, jucători, suporteri, telespectatori, dar și pentru deținătorii de drepturi TV și partenerii comerciali ai echipelor din Liga I.

Un alt avantaj face referire la infrastructură. Punem astfel în valoare infrastructura existentă, dar și cea care se află în momentul de față într-o fază de construcție. Un al treilea element important sunt audiențele TV. Play-out-ul Ligii 1 astăzi, cu 14 echipe, produce o audiență TV medie mai mică decât cea din campionatul regulat.
Noi credem că acest sistem competițional va fi cel mai atractiv sistem pe care l-a avut România până acum. Un singur club a fost împotriva modificării sistemului competițional, FC Botoșani. În videconferință, toți participanții la întâlnire au împărtășit același punct de vedere. Doar domnul Argăseală s-a abținut, nu și-a argumentat poziția”, a declarat Răzvan Burleanu.

Liga I de fotbal, cu 16 echipe. Cum va arăta noul sezon

În sezonul viitor, Liga I de fotbal va avea în componență primele 13 echipe din clasamentul vechii ediții, nou-promovatele UTA Arad, FC Argeș și una dintre Chindia Târgoviște sau CS Mioveni. Sistemul regulat va avea 30 de runde, cu meciuri tur-retur între toate echipele. Ulterior, primele 6 vor merge în play-off, iar ultimele 10 vor evolua în play-out.
În play-off, meciurile se vor juca în continuare tur-retur (10 etape), în timp ce în play-out se va apela la o manșă unică (9 etape). Deoarece în play-out vor fi doar 9 jocuri, cinci echipe vor juca un meci în plus pe teren propriu.

Cum se va promova/retrograda conform noului sistem din Liga I de fotbal

În următoarele trei sezoane (2020-2021, 2021-2022, 2020-2023) vor retrograda direct echipele ce vor termina play-out-ul pe ultimele două locuri (9 și 10), iar locurile 7 și 8 vor disputa un baraj de menținere/promovare în Liga 1 în dublă manșă (tur-retur) cu ocupantele locurilor 4, respectiv 3, din Liga 2.
Începând cu sezonul 2023-2024 vor retrograda direct locurile 9 și 10 din play-out, urmând ca locul 8 să dispute un baraj în dublă manșă cu locul 3 din Liga 2.

O echipă din play-out-ul Ligii I are șansa să se califice în cupele europene

În ceea ce privește play-out-ul, acesta va avea o miză sportivă mult mai ridicată.

„Se va crea un baraj între ocupanta locului 7 și ocupanta locului 8, cele mai bune echipe din play-out vor da un baraj într-o singură manșă, pe terenul echipei mai bine clasate.
Învingătoarea va disputa un alt meci de baraj cu ultimul loc calificabil pentru o competiție europeană. Astăzi vorbim de Europa League, peste un an o să vorbim de Conference League”, a declarat Răzvan Burleanu.

Astfel, primele două clasate în play-out vor disputa un joc de baraj într-o singură manșă, iar câștigătoarea va juca un alt meci de departajare împotriva echipei clasate pe ultimul loc care permite participare în Europa, pentru a stabili echipa care va juca în Europa League sau Conference League.

Cât vor plăti lunar cluburile din Liga I pentru testele de COVID-19

Justin Ștefan, secretarul general al Ligii Profesioniste de Fotbal, a anunțat că echipele vor fi testate săptămânal în sezonul viitor al Ligii I și a anunțat costurile pe care vor trebui să le suporte acestea.
Justin Ștefan a transmis că fiecare club va fi nevoit să cheltuiască aproximativ 10.000 de euro lunar și, pentru a se asigură că echipele vor gestiona mai bine problemele financiare, LPF va organiza un departament de evaluare financiară.

”10.000 de euro pe lună vor costa testele de COVID-19 pentru fiecare echipă din Liga 1. Vom avea câte o testare la fiecare șapte zile. 12.000 de lei costă o testare. Deci la patru testări pe lună vei avea de plătit cam 10.000 de euro.
Trebuie să ai în vedere organizarea unor cantonamente. În septembrie vom avea un departament de evaluare financiară la Ligă, unde sper să fie ajutate cluburile”, a transmis Justin Ștefan.

Meciurile pentru stabilirea ultimei formații care va evolua în sezonul viitor al Ligii 1 se vor disputa pe 9 și 12 august, în direct la Digi Sport I.

Adauga un comentariu