WoW!

Când înfloreşte ambrozia? Sfaturi pentru cei cu alergie la ambrozie

Publicat: 03 aug. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Când înfloreşte ambrozia Sfaturi pentru cei cu alergie la ambrozie
Ambrozia crește spontan, oriunde, dar mai ales în locurile neîngrijite. De aceea i se spune și iarba pustiei

Ambrozia este o plantă care afectează tot mai mulţi oameni de la noi din ţară. De la an la an se măreşte numărul celor care dezvoltă alergie din cauza plantei înflorite. Dramatic este faptul că ea se răspândeşte extrem de rapid şi e dificil de combătut. Citeşte acest material pentru a vedea câteva sfaturi dacă suferi de alergie la ambrozie.

La prima vedere este o plantă ca oricare alta, fiind confundată inclusiv cu pelinul. Floarea ei însă pune multe probleme unor persoane. Plantă este extrem de nocivă, iar simptomele ce anunță alergia se pot manifesta inclusiv la copii cu vârsta sub 1 an.

„Este îngrijorător că vârsta de apariţie a simptomatologiei a scăzut la sub un an. Am pacienţi de vârste mici pe care i-am diagnostica cu rinită alergică indusă de polenul de ambrozie“, a spus medicul Simona Coleașă, alergolog la Spitalul Județean Gorj, citat de publicația Adevărul.

Alergie la ambrozie. Cum se manifestă?

Conform specialiştilor, alergia la planta de ambrozie se manifestă aproximativ la fel ca în cazul alergiei la polen. Cel mai adesea îţi lăcrimează ochii şi îţi curge nasul. Totul se poate agrava însă, apărând conjunctivita alergică şi astmul bronşic alergic. Uneori, din cauza alergiei la ambrozie, poți avea și mâncărimi în urechi.

„Este un pacient care nu poate respira, prezintă congestie nazală, îi curge nasul abundent, apoi, îl mănâncă nasul, poate să apară simptomatologie oculară, mâncărimi ale ochilor, umflături, lăcrimare. De asemenea, pot prezenta manifestări de tip mâncărimi la nivelul urechii sau faringelui. Pacienţii alergici la ambrozie pot să îşi piardă parţial său temporar mirosul.

Din cauza acestor simptome, aceşti pacienţi pot să prezinte somnolenţă, oboseală cronică şi dacă simptomatologia apare la nivelul căilor respiratorii inferioare, vorbim despre astmul bronşic alergic. Pacienţii pot prezenta crize de tuse, dificultăţi în respiraţie sau o respiraţie şuierătoare. Toate acestea le afectează calitatea vieţii şi, uneori, cu modificări în competenţele la locurile de muncă“, a mai spus Simona Coleaşă.

Sfaturi anti alergie la ambrozie

Ce ai de făcut? În primul rând, dacă locuieşti la casă, toaletează-ţi curtea şi grădina. Elimină toată ambrozia din apropierea ta. Până în momentul de faţă, din păcate, nu există un medicament care să vindece alergia cauzată de polenul de ambrozie. Iar simptomele apar în perioada iulie-septembrie, adică atunci când plantă este în floare.
Ce poţi să faci, pentru a scăpa de inconvenient? Iată:

  • evită să te plimbi în aer liber, în zonele cu ambrozie, mai ales după ploi;
  • după o plimbare în câmp, schimbă-te de haine şi fă dus;
  • spală-ţi frecvent părul;
  • poartă ochelari de soare şi mască de protecţie sanitară. Astfel, diminuezi contactul ochilor şi nasului cu polenul.

„Alergia la ambrozie nu are vindecare, dar poate fi ţinută sub control. Odată diagnosticat cu alergie la amborizie, pacientul capătă acest diagnostic pe viaţă. Ne aflăm într-o situaţie cronică. Boala poate fi controlată prin mijloace terapeutice, profilactice, prin terapie cu medicamente şi terpie cu vaccinuri alergenice“, a mai spus medicul alergolog.

Ce este ambrozia

Ambrozia creşte oriunde, spontan. Preferă zonele de-a lungul căilor ferate, terenurile neîngrijite, şanţurile necosite, şantierele de construcţii şi parcurile lăsate în paragină. Tocmai de aceea, anual, primăriile fac sesizări. Polenul de ambrozie merge pe calea aerului chiar şi sute de kilometri. Perioada maximă de polenizare este august-septembrie. Când însă e cald, ambrozia poate înflori inclusiv în octombrie. Ea seamănă cumva cu planta folosită împotriva hemoroizilor, dar sunt totuși diferențe vizibile.

Ambrozia poate fi combătută prin cosire, când are cel puţin 50 cm înălţime, dar şi prin ierbicidare ori smulgere. Adesea, această plantă este confundată cu pelinul. I se mai spune floarea pustiei sau iarba de paragină. E răspândită în toată Europa şi are o rădăcină ce poate ajunge chiar la 1.5 m. O singură plantă de ambrozie poate să elibereze în atmosfera miliarde de grăuncioare de polen, producând până la 30.000 de seminţe. Iar acestea, adică seminţele, îşi păstrează calităţile germinative până la 40 de ani. Mai mult, este rezistentă la secetă şi arşiţă, astfel că se poate dezvolta fără nici o problemă.

“Face nenumărate semințe, le împrăștie. E rezistentă la majoritatea ierbicidelor. Prin tăierea plantei, stimulăm dezvoltarea lăstarilor. Dintr-o plantă obținem nenumărate. Metoda cea mai eficientă de combatere este smulgerea”, explică Adela Boieriu, biolog la Grădina Botanică a Universității București.

Dacă ai vreun simptom în această perioadă, mergi la medic pentru tratament de specialitate.

Adauga un comentariu