Vocea farmacistului

Cand paracetamolul si ibuprofenul fac mai mult rau organismului decat sa-l ajute

Publicat: 20 nov. 2016
7

In sezonul rece suntem expusi racelilor, gripelor sau altor afectiuni respiratorii. Multi dintre noi includem in tratament si paracetamolul sau ibuprofenul, dar putini stiu ca astfel de medicamente pot sa ne faca mai mult rau, iar daca suferi de o boala cronica, situatia trebuie cantarita si mai mult.

Chiar si in cazul acestor banale pastile trebuie sa te sfatuiesti cu un medic. De „exemplu, suferi de ciroza sau consumi frecvent alcool si ai racit? Mai bine evita paracetamolul. Atunci cand ai mai multe medicamente care la randul lor sunt hepatotoxice, se poate produce o potentare a toxicitatii hepatice, spun specialistii.

Semnele intoxicatiei cu paracetamol

De asemenea, toate anti-inflamtoare nesteroidiene – clasa din care face parte si ibuprofenul, trebuie luate cu precautie, in cazul bolilor hepatice si renale.

Tot inainte de a lua paracetamol, ibuprofen sau aspirina, masurati-va tensiunea. „Aceste medicamente produc retentie salino-hidrica, adica fluidele raman mai mult in organism, creste volumul de sange circulant, deci creste tensiunea”, sustine conf. dr. farm. Cornel Chirita.

Foarte important este si sa cititi eticheta. Multe dintre medicamentele la pliculete destinate tratarii racelilor, pot contine alaturi de substanta activa – acetaminofen (paracetamol) si zahar, ceea ce le face contraindicate diabeticilor.

Preparatul 100% natural care poate inlocui paracetamolul

Adauga un comentariu