Magazin

Cand pastila face mai mult rau decat bine

Publicat: 22 apr. 2014
1

Sfat: nu zdrobiti comprimatele si nu deschideti capsulele pentru a le inghiti mai usor

Antibioticul prescris de medic este de dimensiuni mari? Aveti dificultati sa inghititi pastila pentru hipertensiune? Medicul si farmacistul au o recomandare in aceste cazuri: nu incercati sa maruntiti medicamentele sau sa deschideti capsulele pentru a le da pe gat mai usor.

Citeste si Pastila care prelungeste speranta de viata cu 10%

Aceasta practica are consecinte uneori severe si reprezinta tema unui amplu articol publicat recent in revista Prescrire.

“Unii pacienti, persoane in varsta mai ales, sufera de tulburari de deglutitie. Pentru ei este un chin ca sa inghita comprimatele sau capsulele de dimensiuni mari. Din aceasta cauza, apar doua categorii de pacienti. Unii care chiar renunta la tratament, ceea ce le reduce substantial sansele de vindecare si, in cazul reluarii tratamentului de exemplu cu antibiotice, sa se instaleze fenomenul de rezistenta la acestea.

Alta categorie este formata din pacienti care, desi dau curs prescriptiei medicului, o fac intr-un mod gresit, in sensul ca, inainte de a inghiti medicamentelele, ei macina pastilele sau deschid capsulele. Consecintele clinice sunt grave pentru pacient. Atunci cand maruntim o pastila sau golim o capsula de continut pentru a le inghiti mai usor exista pericolul crearii efectului de supradoza care poate fi letala. Sau, dimpotriva, se poate crea efectul de subdozare asociata cu scaderea eficientei medicamentului.

De exemplu, cand o pastila sau o capsula cu eliberare prelungita este deteriorata, eliberarea substantei active si absorbtia ei nu mai se mai fac treptat, ceea ce poate duce la supradozare. Astfel, un pacient in varsta de 70 de ani, spitalizat, a intrat in coma si a suferit tulburari majore respiratorii dupa ce a luat un comprimat zdrobit de oxycodona (analgezic opioid) cu eliberare prelungita.

Citeste si Pastila facuta din ciocolata care previne infarctul si accidentele vasculare

Dimpotriva, cand o capsula ce contine elemente gastrorezistente este deschisa, exista pericolul subdozarii. Prin faptul ca au macinat sau au deschis unele medicamente cu efecte secundare majore, persoanele din anturajul pacientului  au fost expuse unor riscuri ce nu pot fi neglijate.

De exemplu, bosentan (comprimat), medicament vasodilatator oral folosit in hipertensiune arteriala pulmonara, este teratogen. Un medicament teratogen este o molecula care produce perturbarea dezvoltarii embrionare sau fetale atunci cand este administrat unei femei gravide.

Pentru a evita aceste efecte, este necesar sa va consultati cu medicul prescriptor asupra unei alte modalitati de administrare a medicamentului sau a unei alte forme farmaceutice. Exista, de exemplu, forme lichide buvabile, comprimate efervescente sau orodispersibile (medicamente care se dizolva in gura), ori supozitoare, se precizeaza in articolul aparut in revista Prescrire.

Citeste si O pastila va face ca detinutii sa ispaseasca pedepse de 1.000 de ani in doar 8 ore

Totusi, nu toate medicamentele se prezinta sub mai multe forme si in acest caz medicul este cel care poate prescrie utilizarea unui alt medicament. Dar regula generala, in situatia in care nu exista o solutie satisfacatoare, este clara: nu zdrobiti tabletele si nu deschideti capsulele inainte de a le inghiti.

Sursa: jurnalul.ro

Adauga un comentariu