Info Turism

Cand pica ziua de Rusalii in 2019. Cate zile libere vor avea romanii

Publicat: 22 mai 2019
9

Cand pica Rusaliile in 2019? Conform traditiei, intocmai cu legile stabilite de Biserica Crestin Ortodoxa, Rusaliile se sarbatoresc an de an la 50 de zile de la Invierea Domnului. Anul acesta, data la care vor cadea Rusaliile este duminica, 16 iunie. A doua zi de Rusalii, Ziua Sfantului Duh este si ea considerata zi libera de la stat.

Cand pica, de fapt, Rusaliile in 2019: 2 zile libere de la stat vor avea romanii

Rusaliile (denumirea populara) este sarbatoarea care aminteste de Pogorarea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Iisus Hristos din Nazaret. Sarbatoarea are o istorie interesanta si a fost pastrata de mai bine de 2.000 de ani. La inceput, aceasta zi era denumita Pastele trandafirilor. In aromana, de pilda, se numeste Arusalii.

Rusaliile au fost, conform istoriei, principala sarbatoare agricola la evrei. Ziua agriculturii a fost apoi importata de mai multe tari crestine. Chiar si in Romania, in duminica Rusaliilor, in mai multe locuri din tara au loc tot felul de targuri si de petreceri campenesti care marcheaza bucuria agricultorilor romani si cinstirea holdelor, a livezilor, a pasunilor.

Rusaliile, sarbatorite pe 16 si 17 iunie. Ce e interesant de stiut

Anul acesta, Rusaliile cad pe 16 iunie. Romanii au doua zile libere de la stat, ziua de duminica, 16 iunie, si ziua de luni, 17 iunie. Sarbatoarea mai poarta si denumirea de Cincizecime (asta pentru ca are loc la 50 de zile de la Paste). In mitologia romaneasca, Rusaliile sunt adesea considerate ielele, zanele, care apar peste ogoare.

In aceasta zi se sfintesc semanatorile, iar pentru a fi feriti de rele, de primejdii, de lighioanele cele mai infricosatoare, isi ung casele cu frunze de pelin si catei de usturoi. Este una dintre sarbatorile care amintesc de cei adormiti si li se aduc ofrande: faina, apa, untdelemen. In multe cimitire se duc trandafiri la morminte pentru a imblanzi sufletele celor trecuti in nefiinta si pentru a le proteja de spiritele necurate de dincolo de aceasta lume.

Adauga un comentariu