Magazin

Cand poti vedea cea mai lunga eclipsa a secolului! Iata cele mai noi informatii 

Publicat: 26 iul. 2018
1

In noaptea de 27 spre 28 iulie va avea loc cea mai lunga eclipsa totala de Luna a secolului 21, eveniment asteptat cu nerabdare de pasionatii de astronomie si de fotografi. Aceasta eclipsa coincide cu apogeul lunar, momentul cand astrul este mai departe ca oricand de Pamant. Evenimentul va dura o ora si 43 de minute. In timpul eclipsei, Luna va prinde o nuanta rosiatica, de unde si denumirea de Luna Sangerie. Oamenii din toata lumea, cu exceptia celor din America de Nord, vor putea admira cel putin o eclipsa partiala. Luna va ramane in umbra totala timp de 43 de minute.

„Totalitatea este momentul in care Luna trece prin cea mai intunecata parte a umbrei Pamantului”, a explicat doctorul Jackie Flaherty, astrofizician la American Museum of Natural History.

„Cred ca majoritatea oamenilor stiu cum este sa stai in umbra. In zilele insorite, multi dintre noi alegem umbra, poate un copac sau o cladire sau chiar o alta persoana. Credeti sau nu, corpurile celeste gigante, precum Pamantul si Luna, au de asemenea umbre in spatiu. Soarele este lanterna, iar planetele sunt corpuri rigide care pot bloca razele solare stralucitoare. Asa ca, in timpul totalitatii, noi cei de pe Pamant putem vedea Luna in umbra noastra”. Eclipsa lunara va putea fi vizibila in diferite faze in Asia, Africa, Europa, America de Sud si Australia. Ea va fi totala doar pentru oamenii aflati in anumite regiuni – din fericire, si Romania se numara printre acele regiuni. Graficul de mai jos iti arata regiunile unde eclipsa va fi vizibila.

In Romania, eclipsa va incepe timid, la ora 20:24. Eclipsa totala va incepe la ora 21:30 si se va termina la 23:13.

Daca vrei informatii detaliate cu privire la ce vei vedea in seara de 27 spre 28 iulie pe cer, in functie de locul unde te afli, poti introduce datele locatiei tale in Lunar Eclipse Explorer de la NASA.

Africa de Est si Africa Centrala
Momentul de totalitate va incepe in orasele mari, precum Cairo si Nairobi, la 21.30, respectiv la 22.30.

Europa de Est
Eclipsa totala va incepe la ora 21.30 in Bucuresti si Moscova.

Orientul Mijlociu
In Dubai, vei putea vedea eclipsa incepand cu 11.30.

Asia Centrala si de Sud-Est
Cei care se afla in New Delhi vor trebui sa se uite pe cer la ora 1.00, iar cei din Bangcok la 02.30.

Australia de Vest
In Perth, eclipsa va deveni vizibila la ora 03.30.

Adauga un comentariu