National

Când scăpăm de purtarea măștii în spațiile deschise. Iată ce spune ministrul Sănătății

Publicat: 06 mai 2021
când scăpăm de purtarea măștii
Ministrul Sănătății crede că din august nu va ma trebui să purtăm mască în spațiile deschise

Vești bune pentru români, după ce ministrul Sănătății a precizat când este posibil să scăpăm de purtarea măștii în spațiile deschise. Astfel, potrivit ministrului Sănătății, cel mai probabil acest lucrus e va întâmpla de la 1 august. Totodată, Ioana Mihăilă precizează că persoanelor vaccinate li se va permite o și mai mare libertate.

În sfârșit o veste bună din partea ministrului Sănătății. Astfel, Ioana Mihăilă susține că de la 1 august este posibilă renunțarea la măști în spațiile deschise și neaglomerate. Mai mult, aceasta a precizat că persoanelor vaccinate li se va permite mai multă libertate.

Când scăpăm de purtarea măștii

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătății, a declarat că, cel mai probabil, de la 1 august vom renunța la măștile de protecție în spațiile deschise. Mai mult, aceasta a precizat că a discutat cu premierul Florin Cîţu ca persoanelor care sunt vaccinate să înceapă să le fie permisă mai multă libertate şi să revină cât mai repede la viaţa de dinainte de pandemie. Una dintre aceste măsuri prevede ca, de la 1 iunie, să se poată sta fără mască în birouri, dacă toţi angajaţii din acel loc sunt vaccinaţi.

„Depinde unde renunţăm la mască. Încurajez şi eu renunţarea la mască în anumite condiţii, în afara spaţiilor închise, în locurile care nu sunt aglomerate şi pentru aceste zone termenul de 1 august cred că este unul fezabil. Am avut o discuţie pe această temă cu premierul Cîţu chiar astăzi şi am convenit că pe măsură ce înaintăm cu campania de vaccinare, persoanelor care sunt vaccinate să începem să le permitem mai multă libertate şi să revină cât mai repede la viaţa de dinainte de pandemie. Una dintre aceste idei a fost tocmai această permisiune pentru cei care lucrează în birouri, dacă sunt toţi vaccinaţi dintr-un anumit spaţiu închis, să poată să nu poarte mască. Evident că înainte de a da liber la astfel de prevederi, va trebui să verificăm cu Institutul Naţional de Sănătate Publică şi cu specialiştii pe care îi avem în sănătate publică, dar (…) pare o idee fezabilă”, a declarat Ioana Mihăilă, la TVR 1.

Implicarea medicilor de familie în campania de vaccinare

De asemenea, ministrul Sănătăţii şi-a exprimat dorinţa ca, odată cu implicarea medicilor de familie, numărul celor vaccinaţi împotriva noului coronavirus să treacă de 100.000 de persoane pe zi.

„Astăzi (n.r. – miercuri, 5 mai) am avut 94.000 de vaccinaţi, ceea ce este un rezultat încurajator. Cred că toate aceste noi metode de vaccinare au contribuit la acest rezultat bun. (…) Este unul dintre vârfuri… A fost doar a doua zi de vaccinare la medicii de familie. Eu sper că reuşim să ajungem la cât mai multe persoane, prin medicii de familie vom depăşi 100.000 de vaccinaţi pe zi”, a afirmat ministrul Mihăilă.

Interes scăzut pentru vaccinul AstraZeneca

Mai mult, vorbind despre vaccin, ministrul Sănătății a fost întrebată despre interesul în continuare scăzut pentru vaccinarea cu serul AstraZeneca, iar ea a răspuns că dozele din acest vaccin existente în stoc ar mai putea fi donate sau chiar revândute unor ţări din afara UE.

„Majoritatea fluxurilor din centrele de vaccinare sunt cu Pfizer şi cu Moderna. Au mai rămas aproximativ 200 şi ceva de fluxuri cu AstraZeneca. Deci principalele vaccinuri administrate în centre sunt vaccinurile Pfizer şi Moderna. O parte dintre ele au fost donate Republicii Moldova, vom vedea dacă mai sunt şi alte ţări care au nevoie de ajutor, aşa încât să le donăm din vaccinurile AstraZeneca şi, de asemenea, vom începe probabil să apelăm, dacă avem şi acordul Comisiei Europene şi al producătorului, la activităţi de revindere a vaccinului AstraZeneca pentru ţările care sunt în afara Uniunii Europene”, a menţionat ministrul Sănătăţii.

De asemenea, Ioana Mihăilă a anunţat că ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii ar putea fi publicat săptămâna aceasta. În acest caz, de pe 10-11 mai, această procedură va putea fi demarată efectiv. În altă ordine de idei, din august, când este posibil să scăpăm de purtarea măștii, viața va reveni încet-încet la normal.

Adauga un comentariu