Stiri si curiozitati

Când se citește Psalmul 142: Tămăduirea sufletelor rănite – VIDEO

Publicat: 08 apr. 2021
băiat care citește cu lumânarea aprinsă Psaltirea
Psalmii sunt o laudă adusă lui Dumnezeu și o rugăciune care aducea multă mângâiere omului căzut în mreaja ispitelor și a păcatelor

Psalmii lui David reprezintă o componentă important a cultului ortodox, fiind o moștenire din cultul Vechiului Testament. Citirea psalmilor este foarte importantă în multe momente și de aceea este foarte important să știm când se citește Psalmul 142.

Psalmii reprezentau conținutul rugăciunii și al laudei aduse lui Dumnezeu. Psalmii au fost adoptați în rugăciunea creștină fără mare dificultate, datorită caracterul lor inspirațional dar și pentru profețiile pe care bisrica a considerat că s-au împlinit în Iisus Hristos.

Psalmii sunt în sine o laudă și slăvire adusă lui Dumnezeu, dar și o rugăciune care aducea multă mângâiere omului căzut în mreaja ispitelor și a păcatelor.

Când se citește Psalmul 142: Este folosit chiar și de terapeuți

Citirea Psalmilor este recomandată chiar și de unii terapeuți, care consideră că aceasta are efecte benefice în profilaxia degenerativă. Nu de puține ori s-au făcut corelări între Pslami şi vindecare. Terapeuții susțin că unii psalmi, care sunt citiți cel puţin în şapte zile la rând, asociați cu tratamentul medical, pot avea efecte nebănuite asupra persoanelor bolnave de Alzheimer și alte tipuri de demență, Parkinson, Prion sau boli ale neuronului motor.

Sunt, de asemenea, psihologi, care spun că citirea consecventă a Psalmilor sau a altor texte bisericești pot îmbunătăţi climatul psihic al pacienților, având un rol improtant în restabilirea sănătăţii. Mai mult, sunt psihologi care folodesc drept tratament citirea de texte biblice, pe care le rostesc atât pentru spiritualizarea actului medical, dar şi ca o terapie autonomă, cu efecte nebănuite.

Psalmul 142, citit în slujba Utreniei şi la începutul Acatistelor

Psalmul 142 se regăseşte în slujba Utreniei şi la începutul Acatistelor. Acest Psalm face parte din rugăciunile începătoare şi este urmat de Psalmul 50. Psalmul 142 aminteşte de Judecata de Apoi și tocmai de aceea la Utrenie, care este săvârşită seara în timpul Privegherii, în mănăstiri se sting luminile din biserică, în afară de lumina de la analog de unde călugărul citeşte Psalmii.

Această rugăciune are efect tămăduitor pentru rănile sufletuluir şi aduce însănătoşirea celor bolnavi. Mai mult, citirea Psalmului 142 îl ajută pe cel bolnav să se recupereze, iar pe cel sănătos să nu fie atins de boală.

Psalmul 142 se citește și pentru ca Dumnezeu să ocrotească mama de-a lungul sarcinii și să nu piardă copilul.

Iată Psalmul 142, pe care trebuie să-l citești și tu pentru sănătatea ta și a celor dragi ție:

 „Doamne, auzi rugăciunea mea, ascultă cererea mea, întru credincioșia Ta; auzi-mă, întru dreptatea Ta. Să nu intri la judecată cu robul Tău, că nimeni din cei vii nu-i drept înaintea Ta. Vrăjmașul prigonește sufletul meu și viață mea o călca în picioare; făcutu-m-a să locuiesc în întuneric ca morții cei din veacuri.

Mâhnit e duhul în mine și inimă mea încremenită înlăuntrul meu. Adusu-mi-am aminte de zilele cele de demult; cugetat-am la toate lucrurile Tale, la faptele mâinilor Tale m-am gândit. Tins-am către Tine mâinile mele, sufletul meu că un pământ însetoșat. Degrabă auzi-mă, Doamne, că a slăbit duhul meu. Nu-ți întoarce fața Ta de la mine, ca să nu mă asemăn celor ce se pogoară în mormânt. Fă să aud dimineața milă Ta, că la Tine mi-i nădejdea.

Arată-mi calea pe care voi merge, că la Tine am ridicat sufletul meu. Scăpa-mă de vrăjmașii mei, că la Tine alerg, Doamne. Învață-mă să fac voia Ta, că Tu ești Dumnezeul meu. Duhul Tău cel bun să mă povățuiască la pământul dreptății. Pentru numele Tău, Doamne, dăruiește-mi viață. Întru dreptatea Ta scoate din necaz sufletul meu. Fă bunătate de stârpește pe vrăjmașii mei și pierde pe toți cei ce necăjesc sufletul meu, că eu sunt robul Tău. Amin”

 

Adauga un comentariu