Calatorii

Cand se monteaza cauciucurile de iarna. Amenzile ajung pana la 2.900 de lei. Ce spune RAR despre anvelopele all-season sau mixte

Publicat: 07 oct. 2019

Temperaturile au scazut brusc in toata tara, iar in mai multe zone ale tarii zapada s-a asternut deja pe sosele. Cauciucurile de iarna sunt obligatorii, in caz contrar puteti plati amenzi uriase.

Cand se monteaza cauciucurile de iarna?
 
Concret, nu exista o data de la care anvelopele de iarna sunt obligatorii, insa acestea trebuie sa fie mereu prezente atunci cand circulati pe drumuri publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, indiferent de perioada anului.

Potrivit Codul Rutier, este interzisa circulatia autovehiculelor pe drumurile publice acoperite cu zapada, gheata sau polei, fara ca acestea sa fie dotate cu cauciucuri de iarna. Este vorba despre OG 5 2011 sau ”Legea cauciucurilor de iarna”, intrata in vigoare de la 1 noiembrie 2011.

Cei care circula insa pe sosele cu masinile neechipate de iarna risca amenzi intre 1.300 si 2.900 lei. Pe langa amenda, politia va retine si certificatul de inmatriculare al masinii.

Cum arata anvelopele de iarna
 
Potrivit Registrului Auto Roman, legea care obliga soferii sa monteze pe masini anvelope de iarna precizeaza clar cum trebuie sa arata indicatorul de legalitate al acestora.

Legea utilizeaza termenul „anvelope de iarna”. Acestea se pot identifica cel mai simplu prin prezenta pe laterale a literelor M si S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S.

Iata semnul pe care trebuie sa-l aiba cauciucurile de iarna, pentru a nu primi amenda.

RAR: Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarna
 
Anvelopele de iarna sunt construite din cauciuc special pentru a oferi o aderenta adecvata atunci cand temperatura scade sub 7 grade sau carosabilul este acoperit de zapada, gheata ori polei.

Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarna, potrivit RAR.

Denumirea de anvelopa all-season este o denumire comerciala care nu defineste cu exactitate tipul de anvelopa omologata pe timp de iarna conform Ordonantei OG 5 /2011. Singurul criteriu care certifica faptul ca anvelopa este omologata si legala este inscriptia literelor M si S, sub forma: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonantei de Guvern nr. 5/2011.

„Mentionam insa ca din punct de vedere tehnic anvelopa all season nu este recomandata pentru utilizarea pe tot parcursul anului in tari cu o clima ca a Romaniei, acestea fiind destinate mai degraba unor tari cu o clima mai temperata”, precizeaza RAR.loading...

Adauga un comentariu